30 september 2016

Dus jij moet nog iemand uitkiezen?

‘Dus jij moet nog iemand uitkiezen?,’ vroeg ik als 5-jarig meisje aan onze oppas tijdens een avondmaaltijd. De oppas was bijna dertig en had geen man. Dat vond ik maar een raar iets. Als je zo’n grote mevrouw was, dan hoorde je natuurlijk al lang en breed getrouwd te zijn!

De oppas keek enigszins verbaasd op, had niet meteen een antwoord klaar. Blijkbaar had ik een gevoelige snaar geraakt? ‘Ja, ze moet nog iemand uitkiezen,’ zei mijn moeder geruststellend.

Ruim twintig jaar later weet ik als happy single dat het niet zo eenvoudig is: iemand uitkiezen. Ik dacht wel eens dat ik een goede keuze had gemaakt, onderweg bleek mijn keuze toch iets minder geweldig. Soms liet iemand zijn keuze op mij vallen, maar dan zag ik het no way zitten. Tja, in dat keuzeproces zijn toch echt twee partijen  betrokken, die het allebei moeten zien zitten.  

Zo vertelde diezelfde oppas later, inmiddels de dertig gepasseerd, dat ze nu toch maar eens op een christelijke datingsite was gegaan. Wellicht zou dat de keuze versnellen. Dat hoopten we natuurlijk allemaal bij ons thuis. Na een gezellige eerste date, waar ze zonder kleerscheuren vanaf kwam, waren we hartstikke blij voor haar. De tweede date verliep anders. “Hij kwam bij me thuis, en toen ik langs de bank liep greep hij me vast en kuste me wild. Ik kon me met moeite losrukken.” Een derde date is er logischerwijs nooit van gekomen.

Iemand uitkiezen is nog niet zo eenvoudig!

In vroegere tijden en nog steeds in veel culturen is er een matchmaker: de koppelaar. Die matchmaker gaat in gesprek met beide families en koppelt vervolgens het meisje aan de jongen. Ik denk aan de film Fiddler on the roof, waar een koppelaarster tot vervelens aan toe stelletjes probeert te koppelen. Soms loopt dat finaal mis!

De koppelaar bestaat bij ons niet meer. Gelukkig hebben we matchmaker in heaven, die ontzettend goed weet wat hij koppelt. Een van mijn favoriete bijbelleraren Derec Prince schreef hier een mooi boek over: God is a Matchmaker. Hij vertelt hoe hij twee keer in zijn leven de meest geweldige vrouwen vond. De eerste was twaalf jaar ouder (hellup?) met wie hij een weeshuis voor meisjes in Jerusalem had. Toen zij overleed, vond hij later zijn tweede vrouw Ruth. Met haar reisde hij de hele wereld over.

Als je God ook in dit keuzeproces betrekt, komt het sowieso goed. Ook als je er voor kiest om (tijdelijk) lekker alleen te blijven. Nee, het kiezen is niet altijd gemakkelijk. Dat zeg ik zeker niet;) Misschien heb jij ook nog niet gekozen, jij vrijgezelle BEAM-er. Maak je in ieder geval niet druk, enjoy life, betrek God bij alles wat je doet en weet dat de beste Matchmaker allertijden heel goed weet wat Hij doet. 

Succes met kiezen!

Lees meer

Volg ons