20 september 2016

COLUMN: IK ZIE DOOR DE GLUTEN HET BROOD NIET MEER

Er moet mij iets het hart. IK WORD GEK!!! Van alle gluten, avocado’s, olijfolie, gojibessen, eieren en pastinaken (is dat het meervoud van pastinaak?) die mij om de oren vliegen. Als ik alle voedingsgoeroes bij elkaar moet geloven, kan ik maar beter helemaal stoppen met eten.

Vroeger braadde mijn moeder haar gehaktballen in boter. Dat gaf zo’n lekker knapperig korstje. Van binnen was de bal sappig en smaakvol. Totdat bleek dat olijfolie gezonder was. Dag boter, dag knapperig korstje, hallo olijfolie. Maar ho even, zo bleek later, als je olijfolie verhit, komen er giftige stoffen vrij. Dus verdween de olijfolie in de prullenbak en kwam de kokosvet en -olie in de kast. Van dat kokos proef je niks en het wordt niet schadelijk bij hoge temperaturen.

Stop, niet te snel, want volgens het Voedingscentrum, je weet wel, die van de schrijf van vijf, is kokosvet ongezond. Het bevat namelijk het meeste verzadigde vet van alle vetsoorten. Maar ja, sommige onderzoeken van het Voedingscentrum worden gesponsord door o.a. Ahold en Kellogs. Die kun je dus ook weer niet serieus nemen. En trouwens, van vlees eten krijg je kanker.

Glutenbuik
Vroeger kende ik één meisje dat een glutenallergie had. Ze zat bij mij in de klas. Ik wist eerst niet eens wat het was, dus ik vroeg het aan mijn moeder. Gluten, dat zit bijvoorbeeld in brood en spaghetti, legde zij uit. Het meisje moest speciaal brood kopen, anders kreeg ze last van haar buik en van nog meer dingen. Nu eet de hele wereld glutenvrij. Omdat in het boek Wheat Belly stond dat dat beter is.

Appels? Niet te veel hè, dat zijn ook gewoon allemaal suikers vermomd in een fris jasje.

En dus is er op ieder feestje minimaal één glutenvrije hoek te vinden en kun je in ieder restaurant ‘100% glutenvrij’ bestellen. Maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat glutenvrij eten gezonder is, aldus maag-, lever- en darmarts Chris Mulder van VU medisch centrum. Toch zitten er wachtkamers vol met mensen die geen glutenintolerantie hebben (want dat is de juiste benaming), maar dit door alle commotie over gluten wel denken. Nog een probleempje: door glutenvrij te eten kun je een tekort aan vitamine B, E en ijzer krijgen.

Menstruatie van een kip
Vroeger bakte ik vaak appeltaart. Met suiker, tarwemeel, appels, rozijntjes, kaneel, eieren en roomboter. Maar ho, suiker maakt meer kapot dan je lief is. Appels? Niet te veel he, dat zijn ook gewoon allemaal suikers vermomd in een fris jasje. Tarwemeel? Kies voor het 100x zo dure maar oh zo veel betere amandelmeel voor een betere darmflora. Rozijntjes? Ben jij gek, dat zijn gewoon suikerklontjes. Eieren? Je gaat toch niet de menstruatie van een kip eten, aldus de meiden van The Green Happiness in NRC (die ik al een tijdje volg op Instagram). Ik schrok me rot, want ik hou van eieren. En ik eet heel vaak avocado, noten en olijfolie op één dag, iets wat volgens de slanke meiden van The Green Happiness ook de hel is. Waar culinair journalist Karin Stop dan weer overheen viel. Kijk maar. 

Het ene moment moet ik geen wijn meer drinken, want het is een enorme dikmaker. Het andere moment zijn twee witte wijntjes per dag goed voor je spijsvertering. Maar let wel op: drink je twee glazen alcohol per dag, dan ben je officieel alcoholist. Het ene moment moet ik niet meer dan twee stuks fruit per dag eten en hoor ik dat er zeven suikerklontjes zitten in verse jus (dat was toch gezond?!), de volgende dag lees ik dat vier stuks fruit prima kan. Maar nooit fruit als toetje eten want dan gaat het gisten in je maag. Gisteren waren dadels en ahornsiroop dé ultieme suikervervangers, vandaag blijkt dat het één even ‘slecht’ is als het ander. Dus ga je lekker veel dadels eten omdat het zo gezond is, sla je de plank volledig mis.

Fulltime baan
Weet je: wat jij eet, hoe laat, wanneer en in welke volgorde moet je helemaal zelf weten, maar ik wil je graag wat meegeven. Laat je niet gek maken door al het voedselgeweld. Onderzoek wat bij jou past: ieder lichaam is anders en alleen jij weet waar jij je goed bij voelt. Maar maak er geen obsessie, afgod of fulltime baan van. Gebruik je gezonde verstand: zelfs goede dingen kunnen slecht worden als je er te veel van eet of drinkt (zelfs van teveel water drinken kan je doodgaan). En vooral: stop niet met eten, maar geniet van de goede en lekkere dingen van het leven. Het leven is te kort om iedere ochtend twintig minuten te gorgelen met kokosolie omdat het je spijsvertering zou verbeteren.

Zo. En nu heb ik zin in appeltaart. Met suiker.  

Dit artikel is in september 2016 eerder gepubliceerd.
Bronnen: De Standaard, Voedingscentrum, Gezondheidenvoeding.nl, glutenvrij.nl, RTLNieuws.nl, NRC.nl.

Lees meer

Volg ons