29 september 2016

Christenen? Snap er niets van

Christenen zijn met hun gedragingen en tradities soms wat moeilijk te volgen voor niet-christenen, dat snappen we wel bij BEAM. Vandaag beantwoorden we daarom de vraag van Rimke (15): “Halloo, mijn beste vriendin wordt komende zondag gedoopt en wil graag dat ik daar bij ben. Ik ben zelf niet christelijk opgevoed en ik heb dus geen idee wat ik ervan kan verwachten. Kunnen jullie me misschien helpen?”

Heej Rimke,
Goede vraag! Tof dat je overweegt om naar de doop van je vriendin te gaan. We gaan je zo goed mogelijk proberen voor te bereiden:

De kerkmensen die ik ken komen voor een normale kerkdienst net op tijd of net te laat. Maar het kan best wel druk zijn tijdens een doopdienst omdat er familie en vrienden komen kijken. Deze keer kan je dus beter kiezen voor net op tijd. Als je je vriendin niet direct ziet, kan dat kloppen. Vaak is het zo dat de dopelingen (de gelukkigen die kopje onder gaan) voorin zitten of vanaf een andere plek de dienst beleven. Zie je ze wel van tevoren en is ze helemaal in het wit gekleed: Dat is om te laten zien dat ze zuiver wil zijn voor God: symbolisch dus, geen modeflater.

Voor en na het dopen wordt er vaak gezongen en door iemand een praatje gedaan. Tijdens het zingen staat de songtekst op een scherm, dus je kunt mee doen, maar dat hoeft niet. Ook is het niet verplicht om je handen omhoog te doen of te blijven staan tijdens het zingen, dat mag je helemaal zelf weten en niemand kijkt je raar aan als je gewoon je eigen ding doet en blijft zitten. Trouwens, als je voor of na de dienst wordt aangesproken door een kerkmens ligt dat niet aan hoe je je gedraagt of hoe je eruit ziet. Veel kerkmensen zijn gewoon erg blij als ze een nieuw persoon de kerk binnen zien huppelen en gaan dan graag het gesprek met hen gaan. Niets persoonlijks! 

Dan is daar eindelijk hét moment: de doop. Het zwembad(je) dat voorin de kerk staat, gaat nu eindelijk gebruikt worden. Je vriendin wordt waarschijnlijk gedoopt door haar dominee (baas van de kerk) of een ouderling (hulp-dominee die niet preekt) of door familieleden of goede vrienden. Voordat je vriendin kopje onder gaat, vertelt ze misschien nog wel waarom ze gedoopt wil worden: Dat heet een getuigenis en dat is altijd vet mooi. Er wordt vaak gezegd dat iemand sterft in het watergraf en boven komt als een nieuwe schepping. Nogmaals, geen zorgen. Dit is niet fysiek, maar geestelijk sterven. Hoe dat verschil voelt en wat dat betekent moet je achteraf maar aan je vriendin vragen! Als ze haar neus dicht knijpt vlak voordat ze onder water gaat is dat trouwens niet iets Bijbels hoor, dat doet ze omdat er anders allemaal water in haar neus komt, haha, vet irritant.  

Vergeet niet te klappen als ze weer boven water komt, zelfs juichen of een dansje is toegestaan! Aan het eind van de dienst is er vaak gelegenheid om te feliciteren. Het is net als een receptie op een bruiloft. Sommige mensen nemen ook echt (kleine) cadeautjes mee: boeken, bloemen of zoiets. Maar voel je helemaal vrij daarin! Ik denk dat je vriendin het sowieso al super vindt dat je er bent. Nog een cool ding: koffie en thee in de kerk is altijd gratis en onbeperkt!

Nou Rimke, als je nu niet voorbereid bent, weten wij het ook niet meer. Heel veel succes zondag en vergeet er niet van te genieten!

Kusjes,
BEAM 

Heb jij ook een vraag over christelijke dingen die je niet snapt of waar een vriend of vriendin van je niets van snapt? Whatsapp (0683673700, stuur eerst even ‘BEAM AAN’) of mail je vraag (beamredactie@eo.nl) en we gaan ermee aan de slag!

Lees meer

Volg ons