Icon--eo Icon--instagram Icon--clock Icon--theme Icon--location Icon--tag Icon--twitter Icon--whatsapp Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--spotify Icon--facebook Icon--snapchat Icon--youtube Icon--smiley
29 september 2016

BREAKUP: ‘Ik moest weer bij nul beginnen’

Henk (22) twijfelde of hij het uit moest maken met zijn vriendin, omdat hij dat niemand in zijn omgeving op zijn leeftijd nog zag doen. “Het was niet makkelijk, maar wel goed.”

“Als het om meisjes gaat, heb ik twee eisen. Ze houdt van Jezus en ze heeft humor. Mijn ex en ik kenden elkaar al acht jaar. We waren echt goede vrienden en we konden heel veel met elkaar lachen. Los van elkaar deden we een bijbelschool aan de andere kant van de wereld en toen we elkaar daarna weer zagen, merkte ik dat ik haar echt heel leuk vond. Best spannend, want zet je die volgende stap, dan zet je ook je vriendschap op het spel. Na lang nadenken en om elkaar heen draaien kregen we toch verkering.

We hadden het heel goed samen, maar al snel leerde ik een hele andere kant van mijn ex kennen. Ze was bijvoorbeeld veel onzekerder dan ik dacht. Ik was altijd op mijn hoede bij haar. Het ging mensen in mijn omgeving opvallen dat ik niet meer ontspannen was. Daarnaast lagen onze dromen ver uit elkaar. Zij hield van Nederland en droomde van huisje, boompje, beestje. Ik schoot alleen al bij de gedachte dat ik mijn hele leven in hetzelfde dorpje zou wonen in de stress. Daar is niks mis mee, maar ik maak veel plannen en houd van reizen, wat háár weer spanning bracht.”

Keihard huilen
“We hadden 1 jaar en 4 maanden een relatie toen ik besefte: dit werkt niet meer. Omdat er veel familiebijeenkomsten op de planning stonden en ik het niet langer wilde rekken, heb ik binnen één week besloten om onze relatie te beëindigen. Voor mijn ex kwam het vrij onverwachts. We stonden samen echt keihard te huilen, zo verdrietig waren we. Op zondag kwamen we elkaar weer tegen in de kerk en ook dat was pijnlijk. We barstten allebei weer in tranen uit, maar konden direct daarna ook weer samen lachen. Lol hadden we nog steeds, daar lag het niet aan.

Ik twijfelde enorm of ik er wel goed aan had gedaan. Vlak voor- en vlak nadat je het uitmaakt ga je op zoek naar alle mooie momenten van je relatie. Bij mij speelde ook mee dat ik niemand in mijn omgeving het op mijn leeftijd nog zag uitmaken. Mijn zus was al getrouwd, vrienden verloofden zich, waren bezig met huizen inrichten en kochten een autootje. Ik heb veel gebeden met vrienden. Ook ging ik vaak het water op met mijn zeilboot of wandelen in het bos om God te zoeken. Het gaf me rust en dat bevestigde mij in mijn keuze.”

Beste maatje
“Ik was gestopt met mijn studie en was weer single. Ik moest weer bij nul beginnen. Het was niet makkelijk, maar wel goed. Mensen nodigden mij uit om leuke dingen te doen, om te voorkomen dat ik me alleen zou voelen. Ik miste de lol die ik samen met mijn ex had, de volle aandacht die we voor elkaar hadden, dingen kunnen delen met je beste maatje. Ook zij had er veel moeite mee en nu vijf maanden later nog steeds. Ze vroeg of we afstand konden nemen, zodat ze het kan verwerken. Ik spreek haar nu bijna nooit meer. Ik vind dat jammer, maar respecteer en snap haar keuze.

Je kunt het beter te snel uitmaken dan te langzaam.

Verkering is een periode om te ontdekken wat iemands leuke kanten zijn, maar juist ook wat elkaars negatieve kanten zijn en of je daarmee om kunt gaan. Als je twijfelt over je relatie, zou ik zeggen: je kunt het beter te snel uitmaken dan te langzaam. Hoe langer je blijft uitstellen, hoe groter de fysieke en emotionele pijn als het uit gaat. Als je een verkeerde keuze maakt, vertrouw ik dat God in staat is om het te herstellen. In vergelijking met mijn omgeving ben ik een oude single. Als ik zeg dat ik het voorlopig prima vind om single te zijn, vinden sommigen dat raar, maar het is echt zo. Ooit hoop ik te trouwen. En ik verwacht van mijn huwelijk meer, dan van welke relatie ooit.”

Volg ons

© Evangelische Omroep - Algemene voorwaarden