7 augustus 2016

'Stil zijn is niet echt mijn ding'

Afgelopen week zat ik met een paar mooie gasten op Teenstreet; een internationaal christelijk jeugdkamp van zo’n 4500 man. Het was voor mij weer een hele gave week waarin ik zowel God, mijzelf, als Gods beeld over mij heb (her)ontdekt.

Ik ben best een druk persoon, dat wist ik al wel, maar tijdens deze week werd het weer eens bevestigd. Elke ochtend had ik een vast ontbijt groepje. We zaten met een mannetje of twaalf aan de koffie/brood/cornflakes, en van die twaalf hoorde bij de drukste drie. Sommige mensen hebben wat last van een ochtendhumeur, ik absoluut niet. Gelukkig was er iemand die ook gezellig kon praten, iemand die ook wat sneller afgeleid was, maar ik viel wel uit de toon. In mijn eerste Bijbeltijger schreef ik al dat de liefde bij mij intens en kort is, dat is blijkbaar bijna alles bij mij. Ik vind het lastig om lang stil te zitten, om lang een Bijbelstudie te leiden, om driekwartier mijn bek te houden en stille tijd te hebben. Ik wil leven! En dat soms wat impulsief. 

God daarentegen is niet impulsief, Hij is niet gehaast of snel. Hij neemt Zijn tijd voor alles. Had God de hemel en aarde, de vissen en de vogels, de bomen en de mensen, kortom de hele schepping in één adem kunnen maken? Ja, maar Hij koos ervoor om zes dagen de tijd te nemen en daarna een dag rust. Een dag om te genieten van Zijn schepping. Hij verlaagde Zijn tempo om te zien dat alles goed was. Hij genoot van Zijn creatie.

Ik bedenk mij dat ik hier best wat van kan leren. God schiep alles, dus wil ik proberen in alles Zijn hand te zien. Hij maakte mij en zei dat het zeer goed was. Ik hoef mij door de wereld dus niet te laten kleineren. En God deed één ding tegelijk en rustte regelmatig.

Dat laatste punt is mijn grootste uitdaging, want wie doet er nou maar één ding tegelijk? Wie staat er nog regelmatig stil om te genieten, om te overpeinzen, om te reflecteren? Ik in ieder geval niet. Het scheelt dat ik nu vakantie heb en mijn tijd alleen vul met mijn zomerbaantje en een paar bruiloften. Genoeg tijd om stil te staan en rust te pakken, zou je zeggen. Misschien, maar de praktijk is anders. Komende week werk ik op maandag dinsdag en woensdag, om woensdag direct met de trein naar Rotterdam te gaan voor een bruiloft, daarna heb ik de hele week vrij. Ik moet mijzelf leren stil te staan. 

Teenstreet was een week stil staan bij God, een week afgesloten van de wereld, een week met christenen uit heel Europa (en nog wat van erbuiten). De wereld draaide door en wij merkten er niet veel van. Super tof, maar het was wel een week met 4500 man. Kan ik in m’n uppie stil staan? Zelf rust nemen? Ik ga oefenen. Jij ook? 

Youp (21) woont en studeert in Groningen en houdt van alles waar leven in zit!  

Lees meer

Volg ons