31 augustus 2016

Rivers & Robots: “Jezus is overal: heden, verleden en toekomst”

Rivers & Robots startte ooit als een soloproject van Jonathan Ogden uit Manchester, met als doel worshipsongs een creatieve folk-twist te geven. In 2012 kwamen David Hailes, Kelani Koyejo en Nathan Stirling erbij. Hun eerste album All Things New (luister hier), gaven ze online gratis weg. Na dit album ging het hard: momenteel leven de bandleden als missionarissen en leiden ze worship in kerken, clubs en festivals wereldwijd, tot Azië aan toe. En ze komen naar BEAM Festival op 5 november!

Waarom zijn jullie ooit gestart?
Jonathan: “Ik begon ooit thuis met een home-recorder. Het was eigenlijk meer een grap. Ik wilde proberen of ik christelijke muziek in een ander jasje kon hijsen, zodat het ook buiten de kerk gedraaid zou worden. Soort muren doorbreken. Ik verwachtte nooit dat ik een paar jaar zou gaan optreden met nog drie andere bandleden.”

Waar komt jullie naam – Rivers & Robots – vandaan?
“In onze muziek maken we graag gebruik van akoestische en elektronische geluiden door elkaar. Rivers – rivieren - staat voor de eeuwenoude natuur, het akoestische. En robots is een metafoor voor de moderne tijd, het elektronische geluid. Met een mix van beide hopen we Jezus de juiste plek te geven in onze muziek. Want Jezus is overal: in het heden, verleden en toekomst.”

Wat is volgens jullie het verschil tussen christelijk en niet-christelijke muziek?
“Hmm, goede vraag. Bij niet-christelijke muziek ligt de focus denk ik vooral op de muzikant, terwijl bij christelijke muziek Jezus centraal staat. Tenminste, dat vinden wij wel belangrijk. We hopen dat God door onze muziek werkt en mensen raakt. Dat is voor ons het belangrijkste.”

Waar komt jullie inspiratie vandaan?
“Zonder twijfel de Bijbel. De Bijbel is het boek van God, daar willen we met onze teksten het liefst zo dicht mogelijk in de buurt van blijven. Vaak citeren we hele passages in onze nummers. Als muzikant ben je een toch een soort leraar, dus dan is het belangrijk goede lesstof te hebben.”

Rivers & Robots - Shepherd Of My Soul [Official Lyric Video]

Wat is volgens jullie het verschil tussen christelijk en niet-christelijke muziek?
“Hmm, goede vraag. Bij niet-christelijke muziek ligt de focus denk ik vooral op de muzikant, terwijl bij christelijke muziek Jezus centraal staat. Tenminste, dat vinden wij wel belangrijk. We hopen dat God door onze muziek werkt en mensen raakt. Dat is voor ons het belangrijkste.”

Waar komt jullie inspiratie vandaan?
“Zonder twijfel de Bijbel. De Bijbel is het boek van God, daar willen we met onze teksten het liefst zo dicht mogelijk in de buurt van blijven. Vaak citeren we hele passages in onze nummers. Als muzikant ben je een toch een soort leraar, dus dan is het belangrijk goede lesstof te hebben.”

Hebben jullie een voorbeeld?
Absoluut Delirious. Zij hebben ons laten zien hoe je christelijke muziek buiten de kerk brengt. Op dat gebied is deze band ons voorbeeld. Zij brachten worship bij een veel groter publiek.”

Hebben jullie nog bepaalde dromen?
“Niet specifiek. Zolang samen muziek maken leuk is en we het voor God blijven doen, willen we nog heel lang door. Hoe ons leven er over vijf jaar uitziet? Dat is aan God.” 

En dan de belangrijkste vraag: wat verwachten jullie van BEAM Festival?
“We hebben er goede dingen gehoord van onze vrienden van LZ7. Volgens hen is het toffe aan BEAM Festival dat je goed contact kan maken met het publiek. Het voelt dan alsof je één van hen bent. We hebben er zin in. Hopelijk zien we je daar!”

Luister naar deze en alle andere artiesten van het BEAM Festival in onze speciale Spotify-playlist. En bestel natuurlijk meteen HIER je ticket.

Lees meer

Volg ons