20 augustus 2016

(*kots*) Volg je hart (*kots*)

"Als je voor je passie gaat, dan kom je er vanzelf”, “Grijp kansen met beide handen aan” of – nog zo’n ontroerende – “Volg je hart!”. Bloedirritant, deze populaire quotes van bekende, rijke of succesvolle mensen. Ze doen net alsof alles voor het grijpen ligt. Alsof geluk een product van je eigen handelen is. En als je niet slaagt, heb je simpelweg niet goed geluisterd. Niet de juiste mogelijkheden gezien. Of niet genoeg je hart gevolgd.

Stel, we nemen met z’n allen hun levenslesjes in acht. We doen precies wat alle ‘wijsgeren’ ons vertellen. Dan zullen we uiteindelijk allemaal reterijk en bereberoemd het beroep van ons leven uitoefenen. Niemand uitgezonderd. De wijsheden komen immers uit de monden van mensen die het levende bewijs zijn van hun eigen filosofie. Ze zullen dus wel gelijk hebben…

Wat bijna al deze vogels vergeten te zeggen, is dat een groot deel van hun succes voortkomt uit mazzel. Mazzel dat ze op een bepaalde plek zijn geboren, mazzel dat ze bepaalde genen dragen en mazzel dat ze precies dit pad bewandelen. Van iemand die precies hetzelfde probeerde, maar hopeloos faalde, horen we na de tijd geen enkel woord.

Er zullen altijd pech- en geluksvogels zijn. Mensen die toevallig de juiste beslissingen op het juiste moment nemen. En dan kunnen ze achteraf nog zo hard schreeuwen dat ze hun hart hebben gevolgd, toch hebben ze het grootste deel van hun succes niet aan zichzelf te danken. Iets dat vaak wel wordt geclaimd.

Onderzoek wijst uit dat slecht 40% van je geluk te sturen is. De rest is afhankelijk van genen en omstandigheden. De meeste gebeurtenissen overkomen je. Ziekte, opvoeding, stukgelopen relaties, overlijden, pech, regen en vogelpoep. Die situaties gebeuren en heb je niet in eigen hand. Het leven bestaat uit mazzel en misère. En is – de vele tips ten spijt – niet maakbaar.

Het gaat erom hoe je met tegenslagen omgaat. En of je dankbaar bent voor alle mooie dingen die je overkomen. Geluk zit namelijk niet in de juiste relatie, carrière, een bak met geld of je hart volgen.

Geluk zit in het feit of je het leven kan accepteren zoals het komt.


Bas (23) is redacteur bij BEAM. Hij is op weg naar Rome, maar wil ook best naar Athene.

Volg ons