3 augustus 2016

'Ik werk voor mijn sponsorkindje'

Bij zomer denk je waarschijnlijk meteen aan zon, zee, strand en vakantie. Maar niet iedereen vult zijn of haar vakantie met lekker luieren langs de waterkant. Vera (23) bijvoorbeeld. Ze studeert Duits en om de taal én cultuur van Duitsland beter te leren kennen, werkt ze deze zomer als recpetioniste van een groot Duits vakantiepark.

Van alle zomerbaantjes op de hele wereld, waarom dit baantje?
“Ik studeer Duits en moet daarvoor de taal vloeiend spreken. Maar dat gaat natuurlijk niet helemaal vanzelf. Als receptioniste van een groot Duits vakantiepark waar alleen maar Duitsers komen, kan ik goed oefenen. Toen ik drie weken geleden begon, vond ik het nog lastig om sommige gasten te verstaan, nu gaat het al een stuk beter. Ik vind het ook leuk om de Duitse cultuur beter te leren kennen. Een opvallend verschil met Nederland is dat je je collega’s hier niet bij de voornaam noemt. Voor hen ben ik ‘u’ en ‘Frau Bontekoe’. Grappig en gek tegelijk.”

En hoe bevalt het?
“Ik vind het leuk om te zien dat mijn Duits steeds beter wordt. Ik spreek het nog niet vloeiend, maar kan mij in ieder geval goed verstaanbaar maken. Het werk zelf is best intensief. Als receptioniste check ik mensen in en uit, kunnen gasten hun douchekaart bij mij opladen, verkoop ik wifi tickets, behandel ik klachten en beantwoord ik vragen. Op drukke dagen, vooral in het weekend, heb ik zelfs geen tijd om een broodje te eten. Maar dat is beter dan mij vervelen omdat het zo rustig is.” 

Vind je het niet vervelend dat je zo een groot deel van de vakantie mist?

“Nee, niet echt. Doordat ik niet thuis ben, voelt het zelfs een beetje als vakantie. En met het geld dat ik verdien, kan ik mijn sponsorkindje onderhouden. Als ik er even geen zin meer in heb, bedenk ik mij dat ik het voor haar doe. Dat geeft nieuwe energie.”

Zou je dit baantje langer dan zeven weken willen doen?

“Nee, niet perse. Voor nu is het wel leuk, maar ik heb zin om in september weer naar school te gaan.”

Heb jij ook een leuk/bijzonder/raar/vermoeiend vakantiebaantje? Stuur dan een mailtje naar beamredactie@eo.nl.

Lees meer

Volg ons