17 augustus 2016

Ik mis je: 'Als ik hem mis, denk ik aan zijn lach'

Carmen (19) werkt in een kinderdagverblijf en gaat in september Maatschappelijk Werk en Dienstverlening studeren. Iets meer dan een half jaar geleden overleed haar oudste broer aan leukemie.

“Alles wat een broer niet wil weten van zijn jongere zusje, wist Ramon van mij. Hij was echt mijn maatje. Zat ik niet lekker in mijn vel, dan dramde hij net zo lang door totdat ik ging praten en daarna gaf hij me dan een wijs advies. Ik was 15 toen ik voor het eerst aan Ramons ziekenhuisbed stond. Hij had net gehoord dat hij leukemie had. Ik vond het zo oneerlijk en wist niet goed wat ik tegen hem moest zeggen. Ik zag de angst in zijn ogen, maar hij bleef positief en over de dood werd niet gepraat."

"Ramon was net anderhalf jaar gezond, toen de kanker terugkwam. Weer die rollercoaster van chemo’s, stamceltransplantaties, spanning en verdriet. Ik bezocht hem zo vaak als ik kon. Deze keer ging hij sneller achteruit. Het was heel raar om afscheid van hem te nemen. Hij kon niet meer en hij wilde ook niet meer. Ramon stierf met een tevreden uitdrukking op zijn gezicht. Voor het eerst sinds maanden lag hij er ontspannen bij. Ik geloof dat er leven is na de dood en dat ik mijn broer terugzie. Ramon was altijd vrolijk en toverde bij iedereen een glimlach op het gezicht. Als ik hem mis, denk ik aan zijn lach.”

Mis jij ook een familielid, vriend, vriendin of misschien een huisdier? Mail jouw verhaal naar beamredactie@eo.nl of app ons (wel eerst lid worden door 'BEAM aan' naar 06-83673700 te whatsappen).

BEELD: MCKLIN FOTOGRAFIE

Lees meer

Volg ons