13 augustus 2016

IJspret met: Elly & Rikkert!

Al vanaf hun studententijd staan ze op het podium. Samen en afzonderlijk, voor jong en oud. Hun geloof in God kwam pas later. In deze rubriek rijdt BEAM door Nederland om ijsjes te eten met verschillende mensen. Deze week eet redacteur Esther een ijsje met Elly en Rikkert.

Het is wel druk bij de ijssalon, zullen we anders eerst even wat drinken aan de overkant?
“Prima idee!”

Wilden jullie vroeger al op het podium staan?
Rikkert: “Ik wilde vroeger archeoloog worden. Opgravingen doen. Ik heb geschiedenis gestudeerd. Mijn vader was onderwijzer, en mijn moeder zong veel. Zo kreeg ik van jongs af aan al veel van taal, cultuur en kunst mee. Op mijn achttiende, of negentiende, schreef ik mijn eerste nummers. In mijn studententijd begon ik met zingen in studentencafés. Dat ging ik eigenlijk steeds vaker doen. Alleen of met andere mensen.”

En jij Elly?
Elly: “Ik wilde vroeger beroemd worden, op het toneel staan. Of non. Twee uitersten eigenlijk. Dat tweede omdat ik katholiek was opgevoed en op een nonnenschool zat. Ik vond het wel interessant. Als klein meisje stond ik al op tafel, optredens te geven. Mijn moeder zong altijd. Tijdens het wassen, strijken en koken…”

Ook onder de douche?
Elly: “Nee, niet onder de douche! Die hadden we toen nog niet… Wel onder de keukenkraan!”

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
Elly: “Door een gezamenlijke vriend in Amsterdam. Hij trad weleens met Rikkert op in een studentencafé. We hebben toen een keer met zijn drieën opgetreden, en dat beviel heel goed. Dus gingen we dat steeds vaker doen. Onze vriend is uiteindelijk gestopt en werd regisseur. Toen bleven wij over. In 1968 zijn we getrouwd, vanaf toen waren we een duo. Maar we zongen ook apart. We zijn twee individuen die soms samen optreden.”
Rikkert: “Daarnaast doet Elly de Mariamonologen. Dat zijn verhalen, gedichten en liedjes rondom Bijbelfiguur Maria. Ik doe cabaretstukken!”

En hoe hebben jullie Jezus leren kennen?
Elly: “We hebben eigenlijk altijd gezocht naar de zin van het leven. Naar iets wat verborgen was. En dat was niet per se het christendom. Rikkert zocht echt specifiek naar iets, en ik ging met hem mee. Toen vond hij een Bijbel.”
Rikkert: “We konden niet om God heen. In Jezus vind je de liefde die men zoekt. Hij gaf ons een deur, en toen zijn we over de drempel gestapt.”
Elly: “Daarna kwam het moment van overgave. Dat zagen we van tevoren niet aankomen, dat is iets wat je moet overkomen. Pas toen iemand voor ons bad en zei: “Open ze de ogen,’ werden onze ogen geopend. Na dat gebed deden we eigenlijk allemaal ontdekkingen in de Bijbel en het geloof. We dachten ‘Oh, maar dit moeten de mensen weten!’”
Rikkert: “We wilden door onze liedjes de rijkdom van God doorgeven.”
Elly: “Voor onze bekering zongen we wel leuke liedjes, maar die hadden verder geen boodschap. Mensen waren dan op de avond zelf happy, maar hadden er niets aan voor de rest van hun leven. We wilden mensen niet meer blij maken met een dooie mus.”
Rikkert: “Er zijn ook veel mensen afgehaakt hoor. Toen. Ze dachten dat we gek waren geworden of dat het een soort fase was. Er zijn vrienden geweest die ons niet weer wilden zien. Maar dat hoort ook bij het volgen van Jezus. Het is altijd leuk om samen met mensen te zijn. Maar soms moet je ook een weg van eenzaamheid gaan om Jezus te volgen. Dat kan goed zijn.”

Waar halen jullie de inspiratie vandaan voor jullie nummers?
Rikkert: “Inspiratie is een geheim, daar kun je eigenlijk niets over zeggen. Ik denk dat inspiratie in het algemeen wordt gevormd door de volgende drie dingen: 1. Gods geest, Gods inspirerende geest, 2 Talent en 3 Ervaring en Vakmanschap. Maar uiteindelijk blijft inspiratie een mysterie. Dat is maar goed ook, dan blijft het namelijk spannend.”

Dat klinkt inderdaad mysterieus, maar die nummers hebben wel veel impact gemaakt op een hele hoop mensen. Waren jullie je daarvan bewust?
Rikkert: “Nee, maar daar ben je in het begin ook helemaal niet mee bezig.”
Elly: “In het begin inderdaad niet. Toen we net begonnen met optreden na onze bekering wisten we ook niet of we wel geld voor onze optredens moesten vragen. We besloten een keer gratis op te treden en een collecte te houden. De collecte bracht precies het bedrag op dat we normaal gesproken voor een optreden vragen. Dat was voor ons een bevestiging.”
Rikkert: “Het is wel erg mooi als mensen na een van onze optredens tot geloof komen. We krijgen na afloop vaak veel reacties. Verdrietige levensverhalen, maar vaak ook een hoop mooie. Dan ben je wel bewust van de impact.”

Zullen we dan nu een ijsje halen? Wat is eigenlijk jullie favoriete smaak?
Elly: “Die van mij is citroen en cassis! Eigenlijk alle zure smaken wel. Oh en slagroom! Als we vroeger een ijsje gingen halen, vroeg ik altijd om een bakje slagroom…”
Rikkert: “Ik houd van rode vruchten. Rum-rozijnen ijs is nog altijd een favoriet.” 

Cabaretvoorstelling van Rikkert bezoeken? Hieronder de aankomende data! Kaarten kun je hier bestellen.

Cabaretvoorstelling: 'RIKKERT VERDWAALT'.

Donderdag 3 november 2016       De Gashouder, Dedemsvaart
Woensdag 9 november 2016        De Dialoog, Ermelo
Zaterdag 12 november 2016        Der Aa theater, Groningen
Donderdag 17 november 2016     Zuidpleintheater, Rotterdam
Vrijdag 18 november 2016           Theater De Bres, Leeuwarden
Woensdag 23 november 2016      Schaffelaartheater, Barneveld
Donderdag 24 november 2016     Bonfire, Dordrecht
Woensdag 30 november 2016      Stadsgehoorzaal, Kampen

 

Lees meer

Volg ons