23 augustus 2016

Een studentenvereniging, iets voor jou?

Als je volgend jaar begint met studeren denk je niet alleen na over de studie die je kiest, maar ook of je lid wilt worden van een studentenvereniging. Hier de voor- en nadelen van een studentenvereniging plus wat tips!

BEAM duikt in het christelijke studentenvereniging-leven

Voor- en nadelen

Lid zijn van een studentenvereniging kent veel voordelen; je leert snel nieuwe mensen kennen en niet alleen studiegenoten, maar ook studenten van andere richtingen. En lid zijn van een vereniging staat garant voor veel gezelligheid! Natuurlijk zitten er ook nadelen aan een vereniging. Op nummer één staat natuurlijk de  ontgroening. De heftigheid van een ontgroening verschilt per vereniging, sommige verenigingen kennen alleen een introductieweek of -weekend. Een studentenvereniging kost ook geld. Bij de meeste verenigingen betaal je een bepaald bedrag aan contributie per maand. Ook zul je er, vooral in het begin, veel tijd in moeten investeren.

Tips

Als je eenmaal besloten hebt om bij een studentenvereniging te gaan, is het belangrijk dat je een vereniging kiest die bij je past. Er is een heel scala aan verschillende verenigingen, dus denk goed na over waar jouw interesses liggen en wat voor activiteiten je zou willen ondernemen naast je studie. Ben je sportief, kies dan voor een sportvereniging. Als je houdt van verschillende culturen en talen, is een internationale vereniging misschien wel wat voor jou. Als het je heerlijk lijkt om samen met medestudenten wekelijks een bijbelstudie te doen, zit je bij een christelijke vereniging waarschijnlijk helemaal op je plek. Vaak promoten studenten hun vereniging tijdens de introductieweek van je opleiding, en ook tijdens de eerste weken van school. Het is leuk om eens te praten met deze leden, en te vragen naar hun ervaringen.

Actief

Door veel studentenverenigingen wordt aangeraden om een bepaalde taak op je te nemen binnen de vereniging. Verenigingen organiseren vaak allerlei acties en evenementen waar veel vrijwilligers voor nodig zijn. Goed kunnen plannen en organiseren zijn waardevolle kwaliteiten om te hebben, en deze kwaliteiten zou je kunnen ontwikkelen binnen je vereniging. Daarnaast staat het ook nog eens goed op je cv!

Fun fact: Uit een onderzoek van de Universiteit Leiden is gebleken dat studenten die lid zijn van een vereniging vaker hun studie afronden dan studenten die geen lid zijn. De reden hiervoor zou zijn dat studenten zich door een vereniging sneller thuis voelen in een stad en over het algemeen veel steun krijgen van andere leden van hun vereniging. 

Ben jij lid bij een studentenvereniging? Waarom wel of juist niet?

Op de foto: Studentenvereniging Vis Vitalis, foto gemaakt door Jens Kofoed Fotografie

Lees meer

Volg ons