8 augustus 2016

COLUMN: Wat ik leerde in de kinderopvang

Voor het geval dat de preken té spannend worden, doe ik sinds een jaar en een dag de kinderopvang in mijn kerk. Officieel ben ik leidinggevende over een groep kinderen van 4 tot 6 jaar. In werkelijkheid ben ik s ’werelds meest lawaaiige klimrek-, optil- en voorleescombi.

Je zou denken dat dit soort dingen in een kerk vervelend worden, zeker als je een milde kater hebt van een iets te onchristelijke zaterdagavond. Maar in werkelijkheid leer je er verbluffend veel. Inmiddels ben ik een fantastisch zanger van het lied ‘Jezus is de goede Herder’ en er is bijna niemand zo’n kunstenaar met potloden als ik. Als klap op de vuurpijl schijn ik een fantastische boksbal te zijn.

En natuurlijk is dit – heel cliché – de manier om erachter te komen wat geloven als een kind betekent. Want er zullen altijd ‘grote’ mensen zijn die denken dat volwassen-zijn betekent dat ‘Jezus is de goede Herder’ perfect in de maat moet, of dat potloden alleen zijn om binnen de lijntjes te kleuren, of dat afgerost worden door kleuters pedagogisch onverantwoord is. Waarschijnlijk hebben die grote mensen gelijk.

Dat neemt echter niet weg dat ik meer van die kinderen leer dan andersom. Want dankzij hen weet ik dat ‘Jezus is de goede Herder’ op zijn mooist klinkt als je het héél hard zingt. Potloden zijn natuurlijk om mee te tekenen, maar zijn al helemaal hilarisch als ze uit iemands neus of oor steken. Bovendien is er geen roemrijkere ondergang denkbaar, dan strijdend tegen een overmacht van kleuters.

Want dit zijn de mensen die het best in staat te zijn om te geloven als kinderen (duh). Dit zijn de mensen die nog niet in kaders of blokjes denken.
En wij maar denken dat kinderen alleen van ons kunnen leren.

Thom Hofstede (20) is student journalistiek. Vroeger wilde hij ridder worden. Nu nog steeds. Hij tovert met plezier een lach op je gezicht, maar zet je ook graag aan het denken. Iedere twee weken schrijft hij een column voor BEAM.

Lees meer

Volg ons