17 juli 2016

Wat doet een predikant op vakantie?

Matthijs Haak is predikant, maar deze weken even niet. Daarom gaat hij met zijn gezin naar Frankrijk. BEAM vroeg Matthijs hoe zijn ultieme vakantie eruitziet.

Wat doet een predikant op een vakantiezondag?
“Door heel Frankrijk worden Nederlandstalige of Engelstalige diensten gegeven, maar zelf ga ik liever naar een plaatselijke gemeente. Het is mooi om te ontdekken hoe mensen daar het geloof beleven en contact maken met elkaar en God.”

Zijn deze diensten heel anders dan in Nederland?
“Ja, ik ben predikant in de vrijgemaakt Gereformeerde Kerk en daar zijn er niet veel van in Frankrijk. Daarom gaan we vaak naar een lokale protestantse, evangelische of rooms-katholieke kerk.”

Krijg je er veel van mee?
“Ik spreek beter Frans dan dat ik het versta. Gelukkig kan mijn vrouw de grote lijnen vertalen. Het gaat mij ook meer om de sfeer; de ervaring van een dienst in het buitenland.”

Hoe is dat? Volle kerken?
“Dat is wel een grappig verhaal. Een paar jaar geleden waren we in Normandië. Op een marktpleintje in de buurt liepen we een Rooms-Katholieke Kerk binnen, maar die was helemaal leeg… Ik legde aan mijn kinderen uit dat dit het gevolg was van secularisering. Toen bleek dat we een half uur te vroeg waren. Dertig minuten later zat de hele kerk namelijk tjokvol. God zette mij direct op mijn nummer.”

En na de dienst?
“Als de kerkdienst is afgelopen, stap ik met veel liefde op de fiets voor een rondje door het Franse landschap. Naast erover luisteren is het namelijk ook prachtig om te genieten van Gods schepping!"

Lees meer

Volg ons