8 juli 2016

Verplicht thuisblijven in de vakantie

In de bus naar Spanje, met de caravan naar Frankrijk of in het vliegtuig naar Eilat. In de zomer verlaten alle Nederlanders Nederland. Tenminste, zo lijkt het. Toch zijn er genoeg mensen die – om verschillende redenen – verplicht thuis moeten blijven:

Zieke vader

Laura (18): “Ik kan deze zomer niet op vakantie door de ziekte van mijn vader. Hij heeft kanker en het einde kom steeds dichterbij. Vooral de laatste weken gaat het erg hard achteruit. Ik kan wel zelf op reis gaan, maar ik ben veel te bang dat er tijdens mijn vakantie wat met hem gebeurt. Dat is het enige voordeel van deze zomer: ik hoef niet te studeren, dus ik kan nu constant bij hem zijn.”

Echtscheiding

JoJanneke (26): “Vorig jaar besloten mijn man en ik te gaan scheiden. Dat is nu afgerond. Deze zomer trek ik samen met mijn twee kinderen van 3 en 5 in een eigen huisje. Dat kost natuurlijk veel tijd en geld, dus helaas is er geen mogelijkheid voor een vakantie. Gelukkig kunnen de kinderen bij hun opa en oma logeren. Zo hebben ze toch nog een beetje vakantie en kunnen we in september met een nieuwe start beginnen!”

Alles zit tegen

Jeffrey (21): “Ik zou met drie vrienden op vakantie gaan naar Zweden. De eerste viel af, omdat hij een nieuwe baan kreeg en geen vrij meer kon krijgen. Een ander kon niet mee, omdat hij niet genoeg geld had. En de laatste kreeg ruzie met zijn vader, waardoor hij nu dringend op zoek moet naar een andere woonruimte... Stomme - maar begrijpelijke – redenen dus. Toen bedacht ik om naar de Ardennen te gaan met de motor, maar is het zomerweer verschrikkelijk. Dan maar thuisblijven…”

Tegenwerkende gemeente

Joanne (17): “Ik heb een pleegzusje met een meervoudige beperking en zij zit in een rolstoel. Daarom hebben we volgens de wet recht op een rolstoelbus, omdat ze anders niet vervoerd kan worden. Helaas doet de gemeente hier al heel lang moeilijk over. Ondertussen kunnen we met het hele gezin al een jaar nergens heen en wordt op vakantie gaan totaal onmogelijk…”

Onderzoeken in het ziekenhuis

Rachelle (19): “Ik heb fibromyalgie, daardoor ben ik veel moe en vallen soms de spieren in mijn benen uit. Artsen weten nog niet waar deze klachten precies vandaan komen, dus krijg ik deze weken onderzoeken in het ziekenhuis. Toch een andere zomer dan ik normaal gewend ben. Maar mijn gezondheid is belangrijker dan vakantie!”

Blijf jij ook thuis deze zomer? Vertel ons waarom in de comments, op Facebook of via WhatsApp!

Nog geen WhatsApp-lid? Foei! App zo snel mogelijk BEAM AAN naar 06-83673700. Bedankjewel :)

Tekst: Bas Derks

Lees meer

Volg ons