10 juli 2016

Vakantie vieren is voor loosers?

Dinsdag begint eindelijk mijn vakantie! Ik houd van vakanties, wie niet? Het vaste ritme van school en studie is even weg. Tegelijkertijd moet ik toegeven, ik ben niet zo goed in vakanties. Het stil zitten, het uitrusten, het vakantie vieren aka ‘zon zee strand’, houd ik niet lang vol. Ik wil iets doen: boeken lezen, reizen, of werken. De afgelopen drie jaar, heb ik slechts twee korte weekjes van de hele vakantie niet gewerkt. Het uitrusten waar ‘men’ aan denkt bij vakantie, kan prima in een of twee daagjes. Dat noem ik dan weekend.

Rust is belangrijk, als we niet stoppen, dan overwerken we onszelf. Tegenwoordig heet dat dan een burn-out; wat ik daarvan gezien heb gezien, zijn die niet aan te raden. Gelukkig heb ik het zelf nog nooit meegemaakt. God heeft ons een rustdag gegeven, de sabbat. Een dag om bij Hem te zijn. Een dag om te ontspannen. Supermooi dus, die rustdag.

Wat ik lastig vind, is hoe ik om moet gaan met die rustdag. Soms is het gewoon heel praktisch om toch nog even een studieboek open te doen op een vrije dag. Misschien vind jij het ook wel heel ontspannen om de hele dag op het internet te zitten, maar kijken je ouders daar anders tegenaan. Mag je bijvoorbeeld wel of niet zwemmen, voetballen, fietsen op zondag. En mag je koken? Of het lichtknopje aanraken (das orthodox Joods)? Tja, wat mag nou wel en niet op deze dag die voor God apart staat.

Misschien klinkt het gek, maar ik zit bij iemand op kring en die persoon mag op zondag echt niks. Mag is niet helemaal het juiste woord, hij wil zelf niks. Vroeger mocht het niet en nu is dat zijn overtuiging. Hij studeert niet, hij doet überhaupt zijn laptop niet open, ook niet voor een filmpje of een serie, een hele dag afgesloten van het internet! Ook sport hij niet, fietst hij niet, doet hij geen boodschappen, bij voorkeur reist hij zelfs niet, hij doet echt helemaal niks.

Als ik dan naar Jezus kijk, dan is dat niet wat ik uit de sabbat haal. Jezus ging koren plukken om te snoepen, ook genas Hij een joodse vrouw op de sabbat. Hield Jezus zich niet aan de wetten van zijn vader? Tuurlijk wel, hij is de volmaking van de wet. Maar hoe kunnen wij dan de lijn trekken tussen wat wel en wat niet mag?

Voor mezelf trek ik geen harde lijn met wat wel en niet mag. Zelf denk ik dat alles mag, altijd. Iedereen is anders, misschien heb jij meer behoefte aan rust dan ik, dan mag jij ook meer rusten en ik meer doen, toch? Om terug te komen op mijn vakantie, ik ga elke week maar vier dagen werken, een extra dagje vrij dus. Heerlijk dat extra dagje, meer heb ik ook niet nodig.

Youp (21) woont en studeert in Groningen en houdt van alles waar leven in zit!  

Lees meer

Volg ons