3 juli 2016

PLEIDOOI: Kwetsbaarheid terug in de kerk

De kerk zou per definitie DE plek moeten zijn waar je jezelf kan zijn. In de praktijk is dat soms helaas best lastig. Want ook (of misschien wel: juist) kerkmensen zijn haantjesgedrag, roddelen en moralisme niet vreemd. Daarom een pleidooi om kwetsbaarheid weer terug in de kerk te brengen.

Ik weet nog dat ik de eerste keer hardop bad in onze jeugdgroep. Mijn stem was dun van de zenuwen. Want zou ik wel de goede dingen zeggen? Misschien zeg ik wel iets wat theologisch helemaal niet klopt of haal ik namen door de war. Wat zou de ouderling die er ook bij is, dan wel niet denken… Ik had er net zo goed in m’n blootje kunnen staan, zo kwetsbaar voelde ik mijzelf.

Hoewel hardop bidden de eerste keer natuurlijk altijd spannend is (en de tweede en de derde keer ook), zou je stotterende, haspelende stem helemaal niet uit mogen maken. Want wat maakt het uit hoe je bidt? Of wat maakt het uit dat je niet altijd even enthousiast je armen in de lucht steekt tijdens de aanbidding. Of dat je de tongentaal op het podium diep in je hart maar poppenkast vindt?

Perfect
Ik vraag Martijn Horsman, voorganger bij Stroom Amsterdam waar dat gevoel dat je het niet goed doet, vandaan komt. Hij legt uit: “We leggen elkaar vaak normen op die niet de bedoeling zijn. Jezus is heel geduldig met mensen die het niet zo goed weten of er even geen zin in hebben. Geloven is geen moeten.”

Als Jezus zegt: “Wie gezond is, heeft geen dokter nodig,” bedoelt hij eigenlijk: perfecte mensen hebben bij mij niets te zoeken. Het maakt Jezus helemaal niet uit hoe je bidt, hoe hard je zingt en wat je vindt van tongentaal. Het gaat erom dat je jezelf bent. En dat vind ik soms best lastig. Want als goede christen moet je toch zus en zo. Martijn is het daar niet mee eens: “Je kunt niet net als Jezus altijd geduldig en liefdevol zijn. We zijn mensen hé, geen God!” 

Kritisch
Eigenlijk kijken we veel te kritisch naar onszelf. Martijn: “Dat je Jezus’ voorbeeld wil volgen, wil niet zeggen dat je altijd geduldig moet zijn. Dat kan namelijk helemaal niet, gewoon omdat je mens bent. Het is goed om te bedenken dat God ons veel makkelijker accepteert, liefheeft en vertrouwt dan wij als mensen onderling. Natuurlijk is het goed om Jezus’ voorbeeld te volgen en ook liefdevol, geduldig en vertrouwend te zijn, maar alleen als je je ook zo voelt. Je moet het niet gaan spelen. Je mag ook kwaad, onredelijk of verdrietig zijn. Dat is namelijk onderdeel van wie je bent.” 

“Ik denk dat kwetsbaarheid begint met vriendelijk en geduldig naar jezelf kijken. Dat je het oké vindt dat je er geen zin in hebt.” Hmm, maar dat is zo makkelijk nog niet. Ik hoor de stem van mijn moeder in mijn hoofd: ‘dan maak je maar zin’. Martijn is het niet met haar eens: “Als je er geen zin in hebt, dan is dat gewoon zo. Je hoeft geen zin te maken.”

Lees meer

Volg ons