4 juli 2016

Indierock met een vleugje grunge

De band Vera’s Charm omschrijft zichzelf als indierock met een vleugje grunge en hier een daar wat invloed uit de jaren 70. David (22 en helemaal links op de foto) is de drummer, “Afgelopen zomer hebben we onze eerste single opgenomen.”

“Ik begon met drummen toen ik tien jaar was. Mijn vriend deed het ook en ik vond het er cool uitzien. Na de middelbare school heb ik samen met een vriend deze band opgezet. We zijn met een zanger, gitarist en dus een drummer. Er zijn tegenwoordig maar weinig bands die zonder bassist spelen, en daar onderscheiden we ons dus in. We komen alle drie uit Groningen en daar staat een klein concertgebouw genaamd Vera. Dit is eigenlijk een plek waar underground bandjes komen optreden. Er hangt een bepaalde sfeer die we alle drie wel cool vinden. Ook de geschiedenis trekt ons. Grote bands als Red Hot Chilli Peppers en U2 hebben hier tijdens hun eerste tours opgetreden en zijn uiteindelijk heel beroemd geworden. Vandaar dus de naam ‘Vera’s Charm’.”

“Soms zijn we aan het repeteren en dan gaat het niet goed. Dan denk ik weleens ‘waarom doen we dit eigenlijk nog?’. Totdat we weer op een podium staan, dat weet ik weer précies waarvoor we dit doen. Ik vind optreden heel erg leuk. Het lijkt me supergaaf om er mijn beroep van te maken. Beroemd worden en de hele wereld overgaan hoeft voor mij niet, maar een serieuze band hebben en ervan kunnen leven lijkt me fantastisch.”

“We treden ongeveer twee keer per maand op. Het geld dat we verdienen stoppen we in de band. Er moeten repetitieruimtes gehuurd worden en studio’s moeten worden betaald. In het begin was het moeilijk om aan de bak te komen. We deden veel mee met bandwedstrijden en knoopten na die tijd een gesprekje met de kroegbaas aan. Als je ergens wilt komen is het belangrijk om te netwerken en overal je kaartje achter te laten. Inmiddels worden we gevraagd om ergens te spelen in plaats van andersom. We treden voornamelijk in het noorden op, maar zijn ook weleens in Duitsland geweest. Tot nu toe hebben we 15 eigen nummers geschreven waarvan er vijf zijn opgenomen voor een demo EP. Aanstaande zomer gaan we onze eerste single opnemen.”

“Het nummer ‘What comes next’ is mijn favoriet. Als drummer kijk ik niet zozeer naar waar een nummer over gaat, maar meer naar het ritme van de muziek. Dit is een lekker strak nummer en er zit een langzame vibe in, maar toch spelen we redelijk snel. Het is best lastig om een ritme uit te leggen maar ik ga het toch proberen: het is een nummer waar je met je hoofd mee kunt bewegen, zonder er idioot uit te zijn. Het is een langzaam nummer met een drive. Niet saai dus.”

Tekst: Esther Bolt
Foto: Jingliu Poelstra

Lees meer

Volg ons