3 juli 2016

In mijn onderbroek naar de kerk

We zijn net diep in aanbidding als iemand plotseling de heilige sfeer verstoort. De man naast mij in de kerk, trekt opeens zijn broek uit. Daar staat hij, in zijn boxer. Ik kijk hem vragend aan, met mijn oordeel al klaar. Met een grote grijns antwoordt hij: 'I will dance like David danced.'

♫'When the spirit of the Lord comes upon my heart.. I will dance like David danced'. ♫ Best leuk liedje. Ik zing het altijd vrolijk mee. En heel soms, als ik in een hele goede bui ben, schuifel ik zelfs een beetje awkward met mijn voeten mee, om het danseffect van David na te doen. En als ik echt helemaal los ga, dan sluit ik even mijn ogen. Natuurlijk doe ik ze snel weer open als iemand de 'Zozo die is hard aan het aanbidden' blik op mij richt. Maar uit de kleren gaan? No way! 

Voor de zekerheid zocht ik thuis maar even op wat die rare man bedoelde met dansen als David. De ark van God was niet meer in Jeruzalem en David moest deze ophalen uit het huis van Abinadab. Toen ze de ark eenmaal te pakken hadden, brachten ze hem onder luid gejuich en muziek terug naar Jeruzalem. David ging helemaal los voor de stoet. En, let op, hij droeg niet meer dan een linnen priesterkleed (lees onderbroek). Zijn vrouw Michal stond vanaf een afstand te kijken en dacht: 'Is dit mijn stoere man die Goliath versloeg? Hij is in zijn blootje aan het dansen voor alle andere mensen. Wat een idioot!’

David vernederde zichzelf als dansend tegenover zijn eigen volk. Hij had het meeste aanzien en toch stelde hij zich het kwetsbaarst op. Zijn vrouw verafschuwde David op dat moment en schaamde zich voor hem. Geeneens zo gek, wie ziet zijn man en plein publiek wel graag dansen in zijn ondergoed? Ik had me waarschijnlijk ook geschaamd.

En hoewel ik die anekdote zelf heb bedacht, besef ik dat wij snel klaar staan met ons oordeel. Als iemand in de kerk zijn kleren uittrekt en zich kwetsbaar opstelt voor God, zouden er een hoop Michals klaarstaan om boos te worden. God ziet gelukkig het hart en waardeert de oprechtheid van David. Hij straft Michal voor haar oordeel. David trok zich niks van Michal aan omdat hij wist dat het feit dat hij als koning zich zo kwetsbaar opstelde, juist dit hem waardig maakte. Hij deed dit deed uit liefde voor God.

Kwetsbaarheid is iets moois dat vaak kapot wordt gemaakt door andere mensen. Dat komt omdat kwetsbaar zijn, altijd buiten de normale normen valt. Anders zou het natuurlijk normaal gevonden worden. Durf ik mij zo kwetsbaar op te stellen als dat David deed? Doe ik bijvoorbeeld mijn handen in de lucht tijdens de aanbidding? (Zonder de ik-doe-mijn-haar-goed-schijnbeweging). Of denk ik dan stiekem toch aan mijn vriendinnen die zich misschien voor mij schamen? 

Joy (17) is bijbeltijger bij BEAM en is dol op kinderen, schilderen en zingen.

Lees meer

Volg ons