15 juli 2016

‘Ik heb al zes jaar geen vlees gegeten’

Tineke (22) was zestien toen ze besloot geen vlees meer te eten. “Ik houd heel veel van dieren. Mensen kunnen voor zichzelf opkomen, dieren niet.”

Waarom ben je gestopt met vlees eten?
“Dat had meerdere redenen. Ik heb vlees mijn hele leven eigenlijk al niet zo lekker gevonden. Daarnaast ben ik een echte dierenliefhebber. Dieren kunnen niets zeggen en komen daarom ook niet voor zichzelf op. Eigenlijk hebben ze gewoon pech. Tot slot is het, vind ik, ook gezonder om geen vlees te eten. Het klopt inderdaad dat je vitamine b12 mist, maar deze zit ook gewoon in vleesvervangers.

Hoe reageerden je ouders?
“Die keken er niet raar van op. Mijn moeder is ook niet zo’n vleeseter. Er wordt apart voor mij gekookt. Mijn moeder zegt dat ze dat niet erg vindt. Alleen het boodschappen doen vindt ze soms lastig. Er zijn namelijk maar een paar vleesvervangers die ik echt lekker vind, dus ze weet nooit zo goed welke ze mee moet nemen.”

Wat eten jullie vaak thuis?
“Bij ons thuis eten we eigenlijk bijna altijd aardappels, vlees en groenten. In mijn geval zijn dat dus vleesvervangers. Ik durf niet echt te zeggen of die vleesvervangers hetzelfde smaken als echt vlees, aangezien ik al zes jaar geen vlees meer heb gegeten. Maar er zijn ook maar weinig vleesvervangers die ik écht lekker vind. Laatst at ik bijvoorbeeld Filet American met vleesvervangers, nou dat was zo vies. Als ik bij vrienden ga eten, weten ze eigenlijk altijd wel dat ik geen vlees eet. Op mijn werk in het ziekenhuis is het soms wel lastig om mee te eten. Tijdens de avonddiensten zijn er namelijk geen vegetarische gerechten te krijgen. Daarom neem ik tijdens deze diensten bijna altijd een vegetarische maaltijdsalade mee.”

Vind jij dat je als christen geen vlees hoort te eten?
“Ik heb er nooit zo over nagedacht. Volgens mij eten ze in de Bijbel gewoon vlees. Ik ben niet echt iemand die zegt wat iemand wel of niet moet doen. Iedereen mag wat mij betreft zijn eigen mening hebben.” 

 

Lees meer

Volg ons