14 juli 2016

‘Ik ben niet blij met wat ik in de spiegel zie'

Of je nou dik, dun, rond bent of een zandloper, rechthoekig of rond figuur hebt: Iedereen heeft een lichaam en iedereen is daar weleens onzeker over. In deze nieuwe rubriek ‘uit de kleren’ vertellen BEAMers over hun lichaam. In deze eerste aflevering vertelt Patricia (20) dat ze haar lichaam liever verborgen houdt.

Wat vind je mooi aan je lichaam?
“Ik ben erg tevreden over mijn lippen. Ik vind dat ze een mooie vorm hebben. Daarnaast vind ik mijn ogen mooi, ze zijn donker, maar toch helderblauw.”

Wat vind je minder mooi aan je lichaam?
“Eigenlijk vooral de omvang. Ik draag het liefst oversized spijkerjasjes en dikke wollen truien van de kringloop, zo kan ik mijn lichaam een beetje verbergen."

Waarom wil je je lichaam verbergen?
“Vroeger ben ik best wel lang gepest door mijn uiterlijk. Ik weet zeker dat er meer mensen zijn die dit hebben meegemaakt en het hier moeilijk mee hebben. Ik denk meestal dat mensen bij dit verhaal denken: ‘oh, weer een zielig pestverhaal, zo erg is dat toch niet?’. Maar sommige dingen komen hard aan. Nare opmerkingen blijven hangen. Natuurlijk krijg ik van vrienden te horen dat ik er leuk uitzie maar zij zijn mijn vrienden, zij horen ook niet kwaad over je te spreken. Hierdoor blijft de onzekerheid. Ik weet niet of iedereen het altijd gelooft, maar ik heb maatje 46. Als ik in de spiegel kijk ben ik niet blij met wat ik in de spiegel zie, daarom draag ik graag oversized kleren. Ik ben bang dat andere mensen die gedachte ook hebben als ze mij zien. Ik heb vaak genoeg rare en spontane acties, maar daar kan ik niet mee zitten. Maar als het ineens om mijn lichaam gaat, dan vind ik de mening van iemand anders soms best confronterend.”

Wanneer kreeg je dit gevoel?
“Afvallen en diëten zijn altijd al grote dingen geweest. De strijd om kilo’s te verliezen duurt nu al jaren. Toen ik dertien werd ben ik begonnen met allerlei diëten. Van Sonja Bakker tot koolhydraatarme recepten. Rond mijn zeventiende ben ik zelfs een tijdje naar een diëtiste geweest. Maar elke keer begon ik na een tijdje weer normaal te eten, ik kon de kracht niet opbrengen om door te zetten. Toch wil ik er nog steeds wat aan doen. Ik wil graag weer een maatje 40/42 zijn.”

Je bent gemaakt naar het evenbeeld van God, vind je dat soms lastig om te beseffen?
“Dit is voor mij best wel een confronterende vraag. Ik weet dat God mij zo gemaakt heeft. Dat krijg ik altijd van iedereen te horen, maar toch heb ik er geen vrede mee. Ik ben ook weleens boos op Hem geweest. Als hij mij zo bedoeld en gemaakt heeft, waarom geeft hij me dan geen vrede met het feit dat ik zo ben? Hij wil toch niet dat ik me rot voel over de bouw en vormen van mijn lichaam? Toch voel ik me wel zo. Ik heb echt dat ik ooit op een punt kom dat ik vrede met mijn lichaam kan hebben.”

Wil jij ook meedoen met deze rubriek? Mail dan naar beamredactie@eo.nl !

Lees meer

Volg ons