17 juli 2016

'Ik ben God dankbaar voor elk stukje vlees'

Gijs* en vlees. Dat is een onafscheidelijke combinatie. Maar dan wel de echte shit, niet die rotzooi uit de supermarkt. Het coolst vindt hij om de hele cyclus van dierlijk leven mee te maken. Van kuikentje tot slachtkip dus.

“Ik houd van vlees, van de pure smaak die het heeft. Pas kreeg ik via via een paar verse ganzen. Dan vind ik het leuk om daar mee aan de slag te gaan. Soms wel een hele middag. Een lekker stoofpotje met wat kastanjechampignons, knoflook en ui en dat de hele middag laten sudderen. Dan heb je echt een fantastisch goed stuk vlees.

Het allerlekkerste stukje vlees dat er voor mij bestaat is reerug. Dat vlees is uniek qua smaak en structuur. Helaas is het behoorlijk duur, dus eet ik het niet iedere week. Echt vlees is niet te vergelijken met de troep die je in de supermarkt koopt. Voor de grap moet je een stukje kipfilet eens wegen voor en nadat je het bakt. Het geld dat je uitgeeft aan je stukje vlees zit ‘m vooral in het water. Zelf koop ik mijn vlees altijd bij een goede slager of poelier, dat is het geld meer dan waard.

Ik moet er niet aan denken om van die soja rommel te eten waar ze nepvlees van maken. Natuurlijk kan een gerecht zonder vlees ook lekker zijn, maar ik zal altijd proberen om er dan wat vlees in te fietsen."

Respect
"Ik vind het belangrijk om een dier met respect te behandelen. Het is een schepsel van God waar je voor moet zorgen. Ik heb echt een afkeer van hoe het er in de grote vleesindustrie aan toe gaat. Maar als je de hele cyclus van een dier meemaakt en er goed voor zorgt, geloof ik niet dat God het erg vind dat ik vlees eet. Voor elk stukje vlees dat ik eet ben ik God dankbaar. Dankbaar voor wat ik krijg en dankbaar dat ik energie krijg van het eten waar ik op kauw.

Ik onderhoud zelf geen dieren, maar ik heb op verschillende bedrijven gewerkt waar je de hele cyclus meekrijgt. Van kuikentje tot slachtkip. Officieel mag je in Nederland buiten een slachterij geen dieren slachten, toch doe ik dat af en toe wel eens. Met name wild zoals konijnen, hazen, reeën, kippen, herten, ganzen en duiven."

Pijnloos
"Het is echt een vak om dieren op een goede manier te slachten. Ik vind het belangrijk om dat voor het dier zo stress- en pijnloos mogelijk te doen. Ik ben er echt heel fel op tegen om dieren expres te laten lijden, dat vind ik zo gemeen. Een keer ging het per ongeluk mis, toen maakte ik een konijn niet in één klap dood. Daar heb ik me drie dagen rot om gevoeld. Gelukkig gaat het heel vaak wel gewoon goed.”

*De naam van Gijs is gefingeerd. Zijn echte naam is bij de redactie bekend.

BEELD FLICKR/MEAT LOVER/MARIUS BOATCA/BIJGESNEDEN NAAR 16:9

Lees meer

Volg ons