29 juli 2016

COLUMN: all by myself

''Dat zou ik echt nóóit doen,’’ zegt mijn huisgenoot. ‘‘In je eentje uit eten? Dan kijkt iedereen je zó raar aan.’’ Ik haal mijn schouders op. Waarom niet, als je houdt van je eigen gezelschap?

De zaterdag is van mij. Iedere week ga ik met een boek aan het water zitten, theedrinken in een café of samen met mezelf de stad in. Ik ben gek op mensen, maar van deze momentjes voor mezelf geniet ik stiekem net zoveel. 

Een vriendin van me deed dat ook. Zij vertelde me: ''Ik heb zelfs een jaar lang met mezelf gedatet. Ik ging naar restaurants, voorstellingen, ik deed van alles in mijn eentje.’’ En zonder dat ze het doorhad, heeft ze door iets voor zichzelf te doen, iets voor anderen gedaan. Ze is een inspiratie geworden voor mij. Zomaar.

Toen ik deze week thuiskwam van een avondje uit met mezelf, blies mijn huisgenootje me omver. Ze vertelt stamelend dat ze naar Thailand verhuist voor een paar maanden. In haar eentje. Ze heeft haar kamer al opgezegd, in oktober vertrekt ze. Is dit de huisgenoot die niet in haar eentje uit eten zou durven? (hint: het antwoord is ja).

Ik vind het dapper. Soms moet je iets doen, juist als je het eng vindt. Je kunt klein beginnen, met een boek in een café – of meteen naar Thailand gaan. Daarna zal je in elk geval nooit meer bang zijn om in je eentje uit eten te gaan. Maar kijk uit: als je er eenmaal achter komt hoe leuk je eigen gezelschap is, wordt het verslavend. Geloof me maar. Voor je het weet doe je het iedere week.

Tekst: Lola Brouwer

Lees meer

Volg ons