8 juni 2016

''Wij zijn vader en zoon''

Albert (links, 23) en Youp (rechts, 22) zijn vader en zoon. De één is rustig, de ander een stuiterbal, maar ze zijn absoluut aan elkaar gewaagd. Het liefst voeren ze ’s avonds onder het genot van een biertje of een sigaar uitgebreide discussies, maar stiekem vindt Youp het ook gewoon relaxed als zijn vader voor hem kookt.

Lijken jullie op elkaar?
Youp: ‘’We zijn tegenpolen en verschillen over bijna alles van mening. We vinden het beide heerlijk om stellig een standpunt in te nemen en elkaar uit te dagen. We verschillen sowieso meer van elkaar dan dat we op elkaar lijken, behalve het feit dat we allebei van stevige gesprekken houden. Het is juist fantastisch om met iemand te discussiëren die daar ook van geniet.’’

Albert: ‘’We zijn allebei actief en impulsief, maar we verschillen ook heel erg qua karakter. Youp is heel actief, bijna hyperactief. Ik ben een stuk rustiger. Als we bij elkaar zijn, is het tachtig procent van de tijd Youp die praat. Ik vind dat wel gezellig, we vullen elkaar goed aan. We hebben gemeen dat we beide openstaan voor nieuwe dingen. Dan kun je verder wel verschillen, maar dan heb je wél iemand met wie je rare dingen kunt doen.’’

Wat hebben jullie aan elkaar?
Youp: ‘’Als er één ding dat ik niet ben, is het rustig. Absoluut niet. Maar juist omdat hij in zoveel dingen tegengesteld is, is dat een mooie manier om mezelf te spiegelen. Ik heb van mijn vader geleerd dat ik m’n bek moet houden soms.’’

Albert: ‘’Ik kan Youp soms stilzetten en zeggen ‘gast, waar ben je mee bezig’. Dat heeft hij ook nodig. Ik krijg weleens te horen ‘wat heeft je zoon nu weer gedaan,’ als hij zich in de nesten heeft gewerkt. Met Youp is het in ieder geval nooit saai. Een strenge vader ben ik niet. Ik kom wel met gevraagd en ongevraagd advies. De belangrijkste les die ik Youp wil leren, is ‘blijf lekker jezelf, da’s al moeilijk genoeg’.’’ 

Youp, jij hebt ook al een zoon!
Youp: ‘’Klopt! Het was apart om zelf vader te worden. Mijn zoon lijkt niet op mij. Dat is niet erg – dan kan hij juist van mij leren. Dat is ook waarom ik zo blij was met Albert als vader.’’ Youp klinkt serieus. ‘’Ik heb nu wel gemerkt wat voor verantwoordelijkheid het is.’’ Erg lang kan hij zijn serieuze stem niet op zetten, hij schiet in de lach. ‘’Eigenlijk niet. Ik vind het wel lachen. Maar ik heb wel meer respect gekregen dat mijn vader zoveel geduld ermee heeft.’’

Gaat je vader een beetje met zijn tijd mee?
Youp: ‘’Hij zou zich vaker mogen scheren. Hij heeft al schapenhaar op de bovenkant van z’n hoofd, het hoeft niet ook nog op zijn wangen.’’
Albert bromt: ‘’Met zijn hoofd zou ik ook niet over straat gaan.’’ Van je familie moet je het hebben!

Albert en Youp zitten bij studentenvereniging Navigators, waar nieuwe leden een ‘vader’ of een ‘moeder’ krijgen die hun wegwijs maken. De familiebanden lopen ver door soms. Albert is bijvoorbeeld drieëntwintig en overgrootvader.

Lees meer

Volg ons