20 juni 2016

WETENSCHAP: Maakt vergeving kinderen gelukkiger?

Ja en nee! Uit Nederlands onderzoek blijkt dat kinderen gelukkiger zijn als ze hun klasgenootje die iets naars deed, vergeven. Met één voorwaarde: dat het klasgenootje een vriendje of vriendinnetje is.

Was de nare klasgenoot geen vriendje? Dan zagen de onderzoekers geen verband tussen het geluk van een kind en in hoeverre ze de klasgenoot hadden vergeven. Hoe het precies zit, weten ze niet, maar de onderzoekers vermoeden dat vergeving een manier is om de band met je vriendje of vriendinnetje sterk te houden.

Het onderzoek
De onderzoekers bekeek of het feit dat kinderen anderen kunnen vergeven een verband heeft met geestelijke welzijn. Ze vroegen kinderen tussen de 9 en 13 jaar om te denken aan die keer dat een klasgenootje iets naars of gemeens deed. De kinderen moesten een vragenlijst invullen waarop ze aanvinkten in hoeverre ze hem of haar hadden vergeven én hoe graag ze hem of haar een cadeautje gunden – dit is een wetenschappelijke manier om te kijken in hoeverre je iemand vergeeft.

Het tweede deel van het onderzoek bestond uit een enquête om te kijken hoe het zat met hun geestelijk welzijn, dus bijvoorbeeld hoe gelukkig ze waren en hoeveel zelfvertrouwen de kinderen hadden.

Positief effect
Er is al veel onderzoek gedaan naar het effect van vergeving bij volwassenen. Mensen die vergeven zijn gelukkiger, gezonder en staan meer in contact met hun omgeving. 

Bron: Daily Good 

Lees meer

Volg ons