14 juni 2016

TIPS: Hoe ga je om met je demente opa of oma?

'Ah, ben jij nieuw hier?' roept je oma als je binnenkomt. 'Nee oma, ik ben het..' Je oma kan aan het moppen tappen zijn, maar het kan ook die ene ziekte zijn: dementie. Vind je het soms lastig om met je demente opa of oma om te gaan? Dat is helemaal niet raar en daarom proberen we je een handje te helpen met deze vijf tips.

1 – Wat weet je van dementie?
Er zijn allerlei verschillende soorten dementie, zoals alzheimer of vasculaire dementie. Dan heb je natuurlijk nog de vraag: hoe ver is de ziekte gevorderd? Het kan fijn zijn om er iets meer van te weten dan 'dat je opa of oma iets vergeet.' Zo kun je ook plaatsen waarom je grootouder op een bepaalde manier reageert. 

2 – Ga samen wat doen
Een puzzel maken, samen een (luister)boek door of een ommetje met de hond: waar je voorheen langs kwam voor een kop koffie kan het nu fijn zijn om wat te doen. Probeer iets te kiezen wat je opa of oma goed kan, maar nog niet 'saai' is.

3 – Benoem de vergissingen niet
Probeer je grootouders niet te herinneren aan wat ze niet meer kunnen. Dat kan heel confronterend zijn. Dus, geen 'Heeft u nu al weer tien flesjes koffiemelk gekocht?' maar 'Oh, kijk, u heeft genoeg koffiemelk in huis.' 

4 – Vergeet niet: je opa of oma is ziek
Gedraagt je opa of oma zich anders of vergeet hij of zij dingen die ze normaal altijd onthielden? Onthoudt: ze doen het niet expres. Ze zijn ziek. Probeer de mooie herinneringen aan je opa of oma te koesteren.

5 – Praat erover
Een tip die je bijna in elk lijstje kan zetten: praat erover. Hoe vind je het om je opa of oma zo te zien? Wat gebeurde er toen je vanmiddag langs ging? Praten lucht op, ook al kun je er niks aan veranderen.

Lees meer

Volg ons