1 juni 2016

Studentenvereniging Vis Vitalis vergadert tussen de koeien

Omdat ze een positiever beeld van de agrarische sector willen neerzetten, vergaderde Vis Vitalis gisteren in hun natuurlijke habitat: een koeienstal. Tussen 200 koeien werden de agendapunten van de laatste ledenvergadering besproken. Wij spraken Gea (20), zij is lid van de studentenvereniging en studeert Bedrijfskunde & agrifoodbusiness.

Kun je wat vertellen over Vis Vitalis?
“We zijn een gereformeerde studentenvereniging met ongeveer 25 actieve leden. Dat zijn misschien niet zo veel mensen, maar daardoor zijn we wel een hechte vriendengroep geworden. Bijna al onze leden doen een agrarische opleiding. Een klein deel doet Hippische bedrijfskunde. Dat is eigenlijk hetzelfde als wat ik doe, maar dan in de paardensector. Twee keer per week komen we bij elkaar en houden we Bijbelstudie of doen we een sportieve activiteit. Ik hoop dat ik door mijn geloof mensen kan uitdagen. We doen een zakelijke opleiding en mensen denken hier vaak dat het leven alleen om geld verdienen gaat. Ze willen alleen maar meer. Ik hoop dat ik kan laten zien dat er meer is in het leven dan alleen geld verdienen. Dit is ook een van de redenen waarom ik lid ben geworden van Vis Vitalis. Hier kan ik gewoon over dit soort onderwerpen praten.”

Waarom houden jullie de laatste ledenvergadering in een koeienstal?
“Omdat we een positiever beeld van de agrarische sector willen creëren. Wij, agrarische studenten, weten wat voor schade het huidige denkbeeld aanricht binnen onze sector. “Beelden die Stichting Wakker Dier soms van de agrarische sector laten zien, zijn schadelijk voor onze sector en zijn bovendien vaak ook niet waar. Natuurlijk heeft deze sector dingen die niet kloppen, maar dat geldt ook voor alle andere sectoren. Mensen hebben vaak de neiging om heel erg met het gevoel te denken. Nog geen maand geleden ontstond er een maatschappelijke discussie over het scheiden van koeien en hun kalveren. Het zou niet kunnen en zielig zijn, terwijl het juist heel erg zielig is om de kalveren bij de koeien te laten. Zo bouwen ze namelijk een band op en hebben ze na langere tijd veel meer moeite om afscheid te nemen. Bovendien houden we ook geen huisdieren, maar zijn we er om producten te maken voor de consument.” Het is voor onze toekomst ook van belang om een goed beeld neer te zetten.

En, ben je nog uitgeloeid/gelikt door een koe!?
“Ik niet, maar andere studenten wel! Het was hartstikke leuk om het een keer zo te doen. Het laat ook direct zien hoe wij als studentenvereniging zijn. Ludieke acties passen bij ons. Ik denk dat het vergaderen tussen levende koeien ook mooi onderstreept waar we als studentenvereniging voor staan. Het was zo nu en dan wel een beetje rumoerig met al die loeiende koeien, maar hoe later het werd, hoe stiller de koeien. Het hoogtepunt van de avond was de koe die besloot de stekker uit het stopcontact te trekken waardoor er een stroomstoring ontstond…”

Tekst: Esther Bolt
Foto's: Jens Kofoed Fotografie

Lees meer

Volg ons