16 juni 2016

LIJSTJE: BALEN! Gezakt, en nu?!

Ging de telefoon net en ben je niet geslaagd? Balen zeg! Hopelijk kun je nog een herexamen doen. Nu is het tijd om je klaar te maken voor je ‘her’. Dat je daar absoluut nog geen zin in hebt, kunnen we voorstellen. Daarom deze vijf tips om je weer een beetje moed te geven.

1 – Baal één dag
En baal dan ook maar één dag. Ja, het is niet leuk dat je een herexamen hebt, maar keep your eyes on the price: dat papiertje. Daarna hoef je nooit meer te leren. Althans, tot volgend schooljaar dan, als je verder gaat studeren.

2 – Je bent niet de enige
Iedereen heeft wel een keer dat het niet in één keer lukt. Het overkomt de besten. En daarbij, zakken is niet de grootste ramp die er is. Bekijk deze portretten maar. :-)

3 – Begin met iets kleins
Kijkt het geschiedenisboek je aan vanaf de tafel, maar heb je geen zin om hem open te slaan? Doe het stapje voor stapje. Begin ’s ochtends met een half hoofdstuk en kijk hoe het gaat. Lees het eerst, als samenvatten niet lukt. Maak het leren leuk: kopje koffie erbij, chocola, haal een nieuw notitieboekje of zet je favoriete muziek op –als dat werkt – en ga ervoor!

4 – Af en toe luieren is oké 
Je moet natuurlijk wel ontspannen beginnen aan je herexamens. Denk dus niet alleen: ‘ik moet leren, ik moet leren, ik moet leren’. Wissel het af: een helft van een EK-wedstrijd kijken of je favoriete boek lezen is ook nodig. Al moet je natuurlijk niet doorschieten in de relaxmodus.    

5 – Fix je eigen motivator
Paps, mams, broer, zus, vriend, vriendin: zoek iemand die je oppept als je echt geen zin meer hebt en de beste motivational speeches in huis heeft. Ook handig: als hij of zij doorheeft als je studieontwijkend gedrag vertoont. Je hebt nu een hekel aan ze, maar als je slaagt, kun je ze om de hals vliegen.

Maak er wat moois van! BEAM wenst je heel veel succes! Kom op!

Lees meer

Volg ons