1 juni 2016

Liefde is intens bij mij

Tja, wat is liefde? “God is liefde”, aldus 1 Johannes 4:8. Volgens Paulus is de liefde “geduldig en vol goedheid”. En in Spreuken staat dat “de liefde alle fouten toedekt”. Maar wat is liefde voor mij? Liefde uit zich bij mij door iets te veel energie en enthousiasme. Voor mijn studentenvereniging was ik gevuld met liefde, mede daarom liep ik een jaar studievertraging op in mijn eerste jaar. In mijn volgende jaar vergooide ik nog eens 15 punten.

Liefde voor vrienden betekent dat ik altijd mijn huis en koelkast voor ze open wil hebben, tijd voor ze wil maken, er voor ze wil zijn. En de keer dat ik echt verliefd was, skipte ik wat ik kon skippen om bij haar te zijn. Al mijn tijd die ik bezat, wilde ik aan haar geven. Ook was ik bij haar intens, aanwezig.

Liefde voor muziek en boeken uit zich ook altijd in een volle overgave, hetzij vaak voor een korte tijd. Als ik van een boek hou, is het binnen twee dagen uit. Als ik een tof album ontdek (Graceland van Paul Simon is de meest recente), dan luister ik dat een keer of twintig in een week. Om het na een maand weer aan de kant te leggen. Liefde is intens bij mij. En vaak dus snel, kort en heftig.

Maar Paulus noemt liefde geduldig. Geduldig. Als er iets is wat ik niet ben, is het geduldig. Meer dan twee minuten telefoneren vind ik lastig. Bij de supermarkt mag er voor mij een kassa geopend worden. En van die mensen die langzaam lopen midden op straat, argh. Alles verdraagt de liefde, vers zeven, maar dat heb ik dus echt niet. Op terrasjes mag ik wel snel geholpen worden, ik hou van brieven schrijven en krijgen, maar vind de Post NL veels te lang duren (foto’s van brieven doorappen scheelt). 

Als ik 1 Korinten 13 als checklistje gebruik om mezelf langs af te vinken, word ik somber. Door deze tekst weet ik dat ik niet perfect ben, niet vol van liefde. Een mooi vers vind ik altijd ‘de liefde zal nooit vergaan’ (13:8). Zoveel in het leven is maar tijdelijk: je school, studie, huis, werk, of huidige situatie. Het hele leven is tijdelijk, maar de liefde niet, die zal nooit vergaan.

God vergaat nooit. God is liefde. Na dit bedacht te hebben, word ik weer vrolijk. God houdt van mij. Hij is geduldig met mij. Hij is vol goedheid voor mij. Hij zal nooit jaloers zijn op mij, hij zal zich niet ijdel voordoen of grof worden, Hij verheugt zich niet in het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid. Hij houdt van mij, én van jou.  

Nee, volmaakt in de liefde ben ik nog niet. Gelukkig hebben we wel een heel volmaakt voorbeeld! 

Lees meer

Volg ons