11 juni 2016

''Ik zag het leven niet meer zitten''

Joshua de Muynck (23) heeft lange tijd last gehad van psychische klachten. Hij zag het leven niet meer zitten, maar inmiddels krabbelt hij weer op. ''God helpt me erdoorheen.''

''Ik ben op dit moment aan het herstellen van manie, een psychische ziekte. Ik heb een hele poos heftige last gehad van hevige vermoeidheid, slaapproblemen en psychische klachten. Ik had geen overzicht meer over de gewone dingen. Op sommige momenten zag ik het leven niet meer zitten. Ik had het idee dat ik niks waard was en niks meer kon.’’

''Tijdens die periode kreeg ik tekenen van God, van zijn trouw en liefde. Ik luisterde iedere ochtend en avond een CD waarom een predikant zei: ‘Onze hulp is in de Naam van de Heere die de hemel en de aarde gemaakt heeft, die trouw is tot in eeuwigheid en nooit loslaat het werk dat Zijn hand begon.’’ Ik had daar echt veel aan. Soms had ik de neiging om het uit te schreeuwen naar God: als U er bent, doe hier dan iets aan! Dan lag ik in bed te huilen, omdat ik er zo doorheen zat.'' 

''Gelukkig ben ik nu weer herstellende. Er zijn drie dingen die me er doorheen helpen: mijn geloof, praten met een psycholoog en alles van me afschrijven. Ik voel me beter dan eerst, maar nog steeds kwetsbaar. Ik heb me altijd anders gevoeld. Op de middelbare school werd ik gepest. Zelfs nu hoeft er maar iets te gebeuren of ik kan een portie janken. Misschien moet ik daar mijn hele leven mee dealen.’’

''Ik wil God blijven vertrouwen, dat is ook mijn tip aan anderen die soortgelijke dingen meemaken. En praat erover met mensen, zoals een psycholoog. Dat helpt een hele hoop.’’

Lees meer

Volg ons