9 juni 2016

Idols-winnares Nina (18): 'Geloof geeft mij rust'

Gisteravond won Nina den Hartog (18) de finale van Idols! Hoe is dat? En hoe gaat het met haar? BEAM sprak haar vanochtend aan de telefoon. Nina: "Het is nog een beetje onwerkelijk allemaal."

Nina, gefeliciteerd! Hoe voel je je?
"Ik ben super blij! Het is nog een beetje onwerkelijk allemaal! Ik vind het heel tof dat ik straks een album mag gaan maken en bezig kan gaan met muziek."

Ben je ook opgegroeid met Idols?
"Haha, ja! De editie van Floortje en Raffaëla volgde ik op de voet! Ik had zelfs een hartjesballon van Raffaëla."

Had je verwacht zo ver te komen en zelfs te winnen?
"Nee! Vrienden en familie vonden dat ik goed kon zingen, maar Idols was voor mij een manier om te kijken hoe goed ik was. De auditie was wel heel gek: je komt binnen en er staan allemaal camera’s op je en dan ga je zingen. Zonder muziek. Blijkbaar vonden ze dat tof en mocht ik door. De liveshows zijn voorbij gevlogen: ik had nog wel een paar shows willen doen!"

"De sfeer achter de schermen was top. Er werd goed voor ons gezorgd en als kandidaten onderling zat het goed. Vooral de laatste week met Kimberly was heel gezellig. We gunden elkaar de overwinning en dat is fijn."

En dan win je! Was het laat gisteren?
"Ik was vannacht pas om drie uur thuis en vanochtend zat ik al om zeven uur bij Radio 538 in de uitzending. Vanmiddag heb ik nog een paar interviews en ik heb een afspraak met mijn management. Het is gewoon niet te beseffen! De weken in de liveshows word je geleefd, alles gaat achter elkaar door. Straks heb ik wat meer rust en kan ik zelf mijn planning bepalen. Ik hoop dan weer wat meer tijd te hebben voor vrienden en familie. Gelukkig steunen zij me en vinden ze het allemaal heel leuk voor mij."

Best hectisch allemaal! Heeft het geloof je ook geholpen in die drukke tijd?
"Het geloof geeft mij heel veel rust. Voor mij is het super chill dat ik iets hebt waar ik op terug kan vallen, iemand op wie ik op kan vertrouwen. Zeker in die hectiek."

Heb je ook wel eens in de kerk gezongen?
"De eerste keer dat ik echt ging zingen, was in de kerk. Een keer in de vier weken hadden wij een jeugddienst in de kerk en die keer was er een speciale dienst. ‘Doe waar je goed in bent’ was het thema, het was een soort talentenjacht. Samen met mijn broer ging ik het podium op en zongen we een christelijk nummer." 

"Daarna ben ik begonnen bij Alpha in de band en zo is het gaan rollen. Ik heb zelf twee jaar Alpha gevolgd en heb daarna twee jaar leiding gegeven. Samen met drie vrienden richtte ik een bandje op, zodat we elke avond muziek hadden. We zongen liedjes van bijvoorbeeld Hillsong en Jesus Culture. Muziek maakt me heel blij."

Hoe is het om als christelijk meisje daar te staan?
'
Bij Idols ben ik geen andere christenen tegen gekomen. Wat ik wel vervelend vond, is dat in sommige kranten stond dat ik strenggelovig ben. Dat klinkt zo negatief. Ja, ik geloof en ik ga naar de kerk, maar zo voelt het voor mij niet. Het is niet zo dat ik met een zwarte rok drie keer in de kerk zit op zondag."

In het commentaar van gisteren zei jurylid Ronald Molendijk dat hij je ‘meer iets vond voor de EO-jongerendag.’ Hoe vond je dat?
"Hij wilde zeggen dat ik ook dat ‘blije’ in mij heb, al bedoelde hij het niet als compliment. Jammer dat hij het zo onderschat, want er komt echt leuke muziek naar de EO-Jongerendag. En laten we het aantal bezoekers niet vergeten! Zelf ben ik ook twee keer geweest."

Dus, kunnen we je voor volgend jaar bellen?
"Haha, ja. Wie weet!"

Tekst: Janita Kers

Lees meer

Volg ons