Icon--npo Icon--eo Icon--instagram Icon--clock Icon--theme Icon--location Icon--tag Icon--twitter Icon--whatsapp Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--spotify Icon--facebook Icon--snapchat Icon--youtube Icon--smiley Icon--menu Icon--chevron-down Icon--npo3
15 juni 2016

GEZAKT VOOR EXAMENS: ''Ik ben gelukkig''

Voor veel examenkandidaten is het de grootste angst: je vrienden uit moeten zwaaien, terwijl jij nog een jaar achterblijft. Toch valt het uiteindelijk best mee, volgens deze ervaringsdeskundigen. ''Het was k*t, maar God heeft het zeker ten goede gekeerd.''

Hieke Kooistra, in '13 gezakt

''Ik heb wel even een potje lopen janken toen ik gezakt was. Als ik was geslaagd, had ik nu op de CHE SPH gedaan. Door het extra jaar kon ik bezinnen en nadenken of ik dat wel echt wilde. Bovendien was vwo pittig voor mij, dus als ik gelijk doorgestoomd was naar het hbo, had ik dat waarschijnlijk niet aangekund. Nu had ik een jaar om bij te komen, daar was ik heel blij mee. Dat klinkt stom, maar het was fijn om rust te nemen voor mezelf, zodat ik daarna er weer volledig voor kon gaan.''

''Ik denk dat het goed is hoe het is gegaan. Ik studeer nu voor Docent Engels in Leeuwarden en ben blij met de vriendschappen die ik hier heb. Natuurlijk zou ik in Ede ook een leven hebben opgebouwd, maar ik ben gelukkig hoe het nu is. Het gaat goed en ik zit op mijn plek. Op het moment dat je zakt zie je die positieve kanten niet, dan wil je gewoon door. Maar ik heb mezelf gevonden in mijn tussenjaar en kon me focussen op mezelf en dingen waar ik normaal geen tijd voor zou hebben genomen. Ik denk niet dat God dacht: ‘zo, die Hieke gaan we eens even laten zakken’, maar hij heeft het zeker ten goede gekeerd.''

Marieke de Man, in '12 gezakt

''Ik zie mezelf nog zitten op de bank, kijkend uit het raam. Ik dacht: nou, blijkbaar heeft God een ander plan met mij. Ik had mijn hele plan al uitgestippeld: ik zou universiteit gaan doen in Nijmegen, Communicatiewetenschappen. Ik zag het allemaal voorbij flitsen. Ik was verdrietig, maar ergens ook opgelucht. Ik stapte blanco het nieuwe jaar in qua studiekeuze, alles is de revue gepasseerd. Dat jaar heb ik genomen om te kijken wie ik was, wat bij mij past, waar ik goed in ben. Voor mij was het goed dat dit gebeurde. Ik weet beter wie ik ben. Een vriendin van me ging EH (christelijk tussenjaar, red.) doen, zij heeft daar aan zichzelf gewerkt. Op onze leeftijd gebeurt dat iedereen een keer.''

''Ik zit nu in het vierde jaar van journalistiek, loop stage en zit helemaal op mijn plek. Ik ben bezig met de toekomst en wat ik hierna ga doen, maar ik geloof wel dat dit ook weer goed komt. In mijn tweede examenjaar heb ik geleerd om vertrouwen te hebben dat alles wel goedkomt. Het is niet het einde. Soms schiet ik in paniek, maar er is Iemand die altijd overzicht houdt en weet dat het goedkomt.''

Hanno Huiting, in '10 gezakt

''Op de middelbare school ging ik ieder jaar met hakken over de sloot over, dus ik was niet verbaasd toen ik zakte voor mijn eindexamen. Ik ging de avondhavo doen, maar stopte na een half jaar. Na drie jaar mbo begon ik aan de opleiding Communicatie in Ede. Ik vond het heerlijk om uiteindelijk tóch op het hbo rond te lopen, maar had moeite met het niveau en kreeg het advies om te stoppen. Na de zomervakantie begon ik aan de pabo, maar daar ben ik ook weer mee gestopt. Het is moeilijk om dan in jezelf te blijven geloven. Ik baalde dat ik jaren kwijtraakte aan onnodige dingen.''

''Toch heb ik nergens spijt van. Al die jaren hebben me gevormd en gebracht waar ik nu ben. Ik heb eindelijk ontdekt waar ik van geniet: in september begin ik met de opleiding tot meubelmaker. Zo gemotiveerd ben ik nog nooit geweest. Ik heb geleerd dat het tijd mag kosten. Helaas komt er geen inschrijfformulier uit de lucht vallen, soms kost het een beetje een omweg. Maar ik geloof dat Gods zegen er bij elke keuze en struggle was. Hij vormde me, tijdens het vallen en opstaan.''

Lees meer

Volg ons