3 juni 2016

GASTCOLUMN: Overweldigend hoogtepunt

Morgen is alweer de 42e EO-Jongerendag. Feest! Het Gelredome zal zoals elk jaar op z'n kop staan, met springende jongeren, snoeiharde gitaren en bijzondere verhalen. Ook ik schaar mij onder de grote groep fans van dit feestje. Acht keer reisde ik af naar Arnhem en elk jaar weer maakte mijn hart een sprongetje als ik het Gelredome naderde. Fantastische momenten zijn nu kostbare herinneringen.

Zoals de stem van spreker Rikko Voorberg die door het hele stadion weerklonk en thuis nog na-echode. Het indrukwekkende en doorleefde verhaal van Jeremy Camp. De keren dat ik mijn zelf meegenomen broodjes opat tijdens de pauze, want ja: 'de patat is hier echt veel te duur'. De vele lichtjes van zwaaiende telefoons bij het lied Hosanna van Hillsong United. De waves op de tribunes. De verbaasde blik van een vriendin toen Family Force 5 zijn kettingzaag-song speelde en bijbehorende interessante dans uitvoerde. Heerlijk! Maar ook al waren dit gouden momenten, deze herinneringen zijn niet het hoogtepunt. Zelfs de meet&greet met Leeland valt daarbij in het niet. 

Mijn echte hoogtepunt? Acht keer maakte ik het mee en acht keer werd ik er weer door verrast: het moment waarop ik het stadion binnenkwam en al die duizenden jongeren zag. Duizenden jongeren in dat ene grote stadion. Duizenden jongeren die hier niet kwamen voor alleen maar een goed feestje. Duizenden jongeren die hier waren voor maar één Persoon: Jezus.

Binnenkomen in het Gelredome en die enorme menigte mensen zien: ik werd er altijd een beetje door overweldigd. Dat er zó veel jongeren kwamen om Jezus te aanbidden, wauw!

Het doet me denken aan een ander hoogtepunt, uit de Bijbel. Het moment dat Johannes in een visioen een blik mag werpen op Gods troon. Weet je wat hij daar ziet? "een onafzienbare menigte, die niet te tellen was, uit alle landen en volken, van elke stam en taal. In het wit gekleed en met palmtakken in hun hand stonden ze voor de troon en voor het lam. Luid riepen ze: ‘De redding komt van onze God die op de troon zit en van het lam!’" (Openbaring 7:9-10) 

Kun je je er iets bij voorstellen?! Niet duizenden, maar een ontelbare groep mensen voor de troon van God. Mensen zoals jij en ik, die het uitroepen voor Hem. Man, dat zal pas indrukwekkend zijn...

De EO-Jongerendag, voor mij is het een voorproefje van de dag dat wij allemaal zo voor Gods troon zullen staan. We zullen binnenkomen en onze ogen niet geloven. We zullen ons niet stil kunnen houden, maar Hem prijzen met alles wat we in ons hebben. We zullen overweldigd zijn door Zijn grootheid en liefde. En we zullen niet kunnen ophouden met ons verbazen.

De EO-Jongerendag: een opwarmertje voor later. Feest! Ga lekker voorgenieten zaterdag! :-)

Marieke Veening (21) studeert Godsdienst Pastoraal Werk, zit vanwege een lichamelijke beperking in een rolstoel en bekijkt dingen graag op een positieve manier. Lees hier meer gastcolumns van Marieke.

Lees meer

Volg ons