13 juni 2016

GASTCOLUMN: Gij zult falen

Weet je waar ik soms moeite mee heb als ik kijk naar het leven van Jezus? Het feit dat Hij schijnbaar niet door schande en schade wijs hoefde te worden. Dat Jezus niet hoefde te leren van Zijn fouten. Hij deed het al perfect, of in ieder geval, Hij was volmaakt.

Toch geloof ik wel dat Jezus alle menselijke leerprocessen heeft doorgemaakt. Hij was als kind niet gelijk Superman maar er is helaas verder niet veel bekend over die eerste dertig jaar van Zijn leven. Doet me denken aan een motivatiefilmpje dat ik van de week zag: Oprah Winfrey werd op haar 23e ontslagen bij haar eerste baan als verslaggeefster, Vincent van Gogh faalde op zijn 27e nota bene als zendeling en Harrison Ford wilde kennelijk letterlijk erg graag op Jezus lijken want hij was tot zijn 30e timmerman. De lijst gaat door met mensen die op hun 52e (Morgan Freeman) of zelfs later pas ergens in doorbraken en hun roeping eindelijk vonden.

Jezus had de eerste dertig jaar van Zijn leven kennelijk nodig om uiteindelijk de dingen te doen die Hij gedaan heeft. Ik kan me voorstellen dat Hij misschien soms toch ook ongeduldig moet zijn geweest en meerdere malen aan Zijn Vader gevraagd heeft wanneer Hij eindelijk mocht beginnen met het veranderen van mensenlevens.

Mogelijk wilde de Vader dat Jezus in zijn twintiger jaren vooral mensen blij maakte met een mooi gemaakte stoel of een prachtige tafel. Dat Hij in het kleine aan Hem gehoorzaam was. Die periode van noeste arbeid, het werken als timmerman, heeft langer geduurd dan Zijn ‘geestelijke bediening’ hier op aarde.

De weg naar het leren en beheersen van een bepaalde eigenschap is soms langer dan je hoopt. Voor het goed onder de knie krijgen van piano spelen bijvoorbeeld schijn je gemiddeld 10.000 uur te moeten oefenen. Dat zijn 250 werkweken. Als iemand je dan verbluft met zijn of haar prachtige pianospel is het alleen het resultaat dat je ziet. Wanneer je hierdoor geïnspireerd geraakt, zelf achter de knoppen plaatsneemt is teleurstelling en keihard falen, het eerste waar je mee in aanraking komt als je het nog niet kunt.

Dat ik de laatste 26 jaar onderweg teleurstelling en keihard falen ben tegengekomen is dus waarschijnlijk precies wat Jezus voor ogen had. Misschien was ik zelfs verder geweest als ik meer fouten had durven maken.

Vraag jezelf de komende week eens af: faal ik wel genoeg?

Patrick woont in Amsterdam, waar hij afwisselend de plaatselijke Hillsong of de Jeruzalemkerk bezoekt. Voor BEAM schrijft hij één keer per maand een blog over hoe het is om christen te zijn in onze hoofdstad.  

 

Lees meer

Volg ons