2 juni 2016

Eline (16): 'Ik help mee in het verzorgingshuis van mijn ouders'

Soms werkt ze met haar zus, soms met haar ouders: Eline (16) helpt mee in het bedrijf van haar ouders, een zorginstelling voor dementerende ouderen. Hoe is het om op te groeien met een verzorgingstehuis naast de deur?

"Mijn ouders verhuisden vanuit Den Haag naar Nieuw Beilen in Drenthe. Mijn vader werkte in de geestelijke gezondheidszorg en mijn moeder in het ziekenhuis. Het leek hen leuk om een zorginstelling te beginnen en zo is ons huis begonnen. Het is een voorziening voor dementerende ouderen, waar ze de hele dag zorg kunnen krijgen. De ouderen hebben allemaal een eigen kamer en een gezamenlijke leefruimte. Het leuke is dat iedereen elkaar in hun waarde laat: sommigen bidden voor het eten, anderen niet, maar ze hebben respect voor elkaar."

"De eerste keer dat ik mee ging 'helpen,' was ik vijf jaar. Mijn vader reed sommige ouderen naar huis met een oldtimer en dan ging ik mee. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik mocht doen. Als ik er nu rondloop, help ik bijvoorbeeld mee met eten klaarmaken of help ik de stagiaires een handje." 

Praatje maken
"De ene keer weten de dementerenden niet wie je bent en soms juist wel, verassend genoeg. Het is vooral leuk om met de mensen een praatje te maken. Een keer had ik zo’n grappig gesprek met een meneer. Ik kwam even binnenlopen in een giraffen-onesie en hij zei: “Heb je nu een olifantenpak aan?’ Begin dit jaar overleed hij. Toen dacht ik terug aan dat moment en stonden de tranen in mijn ogen."

Groot deel van haar leven
"Als ik mijn fiets moet pakken, loop ik al langs het verzorgingstehuis. Het is een groot deel van ons leven en de gesprekken aan tafel gaan er vaak over. Soms ga ik even naar boven als ik daar geen zin in heb, televisie kijken. Mijn ouders zijn veel aan het werk, dus we eten ook niet altijd samen. Ik ga vaak op zeilkamp in de zomervakantie, want we kunnen niet makkelijk weg. Een paar jaar geleden zijn we naar Italie geweest en af en toe gaan we op citytrip, dus zo lossen we dat op."

Zorgen 2.0
"Ik zit nu te wachten op de uitslag van mijn examens. Ik heb MAVO gedaan en straks wil ik graag de opleiding Manager/Ondernemer Horeca in Emmen. De zorg is niet helemaal wat voor mij: als ik bloed zie of ambulances hoor, ga ik liever weg. Aan de andere kant, de horeca is ook een soort manier van verzorgen."

Tekst: Janita Kers

Lees meer

Volg ons