10 juni 2016

COLUMN: Een lilliputtervrouw draagt geen hakken

“Weet dat jullie Nederlanders echt super vriendelijk zijn,” zegt de tourmanager van For King & Country zaterdag na afloop op de EO-jongerendag. “Zoals jullie ons behandelen… Geweldig. En dan zijn jullie ook nog eens allemaal hartstikke knap. Vooral de vrouwen, zo mooi lang..”

Neemt hij me nou in de maling? Met amper 1.65 kan ik hem niet bepaald serieus nemen. Vroeger had ik een trauma aan mijn lengte. Ja, ik was de snelste hardloper van de klas, zelfs de snelste touwklimmer van de basisschool – maar als we tijdens de gymles op lengte moesten gaan staan, vond ik dat verschrikkelijk. Afhankelijk of ‘kleine Kim’ dat jaar bij mij in mijn klas zat, was ik altijd nummer twee of drie aan de linkerkant van de rij. Een lilliputtergevoel bekroop mij.

Later ontdekte ik ‘de hak’. Zwarte blok, glimmende rode stiletto’s of groene suède portemonnee-rovers… Wat een uitvinding - deze 12 centimeter toevoeging aan mijn lengte! Geld speelde geen rol bij deze kortdurende oplossing. Maar de echte oplossing kwam pas toen ik een tussenjaar deed en zo in Maleisië belandde. Wat was ik blij dat ik niet boven mijn vrouwelijke en vooral mannelijke vrienden uitsteeg… Eindelijk begreep ik dat het best fijn is om niet altijd zo lang te zijn – als je als vrouw dertig tot vijftig centimeter boven een man iemand uittorent – krimpt zijn mannelijkheid ineen. 

Tevreden zijn met jezelf. Pff, zelfs nu ik 28 ben – lukt het me nog niet altijd even goed. Zeker, ik heb torenhoge vorderingen gemaakt. Soms heb je daar rare lessen voor nodig.
Ik weet in mijn hart en hoofd dat God me honderd procent liefheeft en me een beeldschone prinses vindt. Zelfs als ik geen glimmende stiletto’s aan heb en mijn voeten zwart van de smerigheid zijn (ik ben een fervent blote voetenloopster). Dat houd ik in mijn achterhoofd, ook als ik een mannequinfiguur met lange benen door de EO-gang zie schrijden en daarna een gemeen geniepig gedachtenkronkeltje mijn hersenen binnen sijpelt... Wegwezen!

Herhalen is de kracht van het leren. Sommige geleerde lessen ebben naar verloop van tijd weg. Dan heb ik gelukkig een trotse Vader die me wederom herinnert aan die onvoorwaardelijke liefde. En op de momenten dat ik dat moeilijk vind om te geloven, kopieer ik simpelweg de Zacheüs-methode en klim ik in een boom. Of stap ik op een trap een trede omhoog zoals afgelopen zaterdag. “Zo meneer de tourmanager, dankuwel voor het compliment. Nee, ook lilliputtermevrouwen mogen er zijn – met of zonder hak!” En reken maar dat ik dan indruk maak! 

Arachne Molema is senior crossmediaal redacteur bij BEAM en zou ondanks dat ze tevreden met zichzelf is, stiekem toch af en toe 10 centimeter langer willen zijn. 

Lees meer

Volg ons