22 juni 2016

Blanca: stoer & kwetsbaar

“Jullie ontbijt is geweldig. En in ‘Joetregt’ hebben jullie zo veel leuke winkeltjes om te shoppen!” Breed glimlachend haalt Blanca herinneringen uit 2007 op. In dat jaar stond ze met haar band Group 1 Crew op het podium van de EO-Jongerendag. Sinds twee jaar staat ze op eigen benen en brengt ze heerlijke, dansbare tracks uit. En die laat ze horen op het BEAM Festival, op 5 november in de Melkweg!

Het moet gevraagd worden: hoelang doe jij elke ochtend over je haar?
“Haha, eerlijk gezegd heb ik speciaal voor dit interview mijn haar gedaan vandaag. Normaal gesproken loop ik thuis zonder make-up en met een knotje op m’n hoofd rond. Als ik voor mijn werk de deur uit moet, doe ik er dertig minuten over om dit voor elkaar te krijgen.”

Terwijl ze vertelt, zit ze lachend aan haar grote bos krullen. Ik besluit haar te vragen naar serieuzere zaken. Hoe was het voor jou om de band te verlaten?
“Doodeng. Group 1 Crew was stabiel en solo gaan was nog onbekend. Op een avond vroeg mijn man wat ik nu echt wilde. Niet wat anderen van mij verwachtten. Ik moest zo hard huilen en wist toen dat ik toe was aan een nieuwe stap. In die tijd was ik zwanger en veel emotioneler. Zwangere vrouwen zijn ‘gekkies’, geloof me. Inmiddels is onze zoon London twee jaar oud en terugkijkend, zie ik dat het de perfecte timing was om iets nieuws te gaan doen.”

‘Lijkt London op jou?’ probeer ik te vragen, maar nog voor het einde van de vraag haalt ze haar telefoon tevoorschijn
.
“Kijk! Hij is wel echt een white boy, maar de ronding van zijn gezicht heeft-ie van mij.”

Stralend stopt Blanca haar telefoon weer weg. Tijd voor de volgende vraag. Je bent inmiddels alweer zes jaar getrouwd met Ben. Hoe houd je het leuk?
“Ik heb heel veel moeten leren. Toen we samen in een huis woonden, ontdekte ik pas hoe egoïstisch we konden zijn. Ik was het leven op mijn manier gewend en hij op zijn manier. Hij wilde een keer mijn spaghetti niet eten, omdat zijn moeder het anders klaarmaakte. Door de jaren heen heb ik geleerd dat offers brengen bij echte liefde hoort. Soms moet ik mijn wil even opzijschuiven voor hem. Ben is de grootste supporter in mijn leven en ik word er blij van als hij gelukkig is.”

Hoe was jullie eerste date?
“Oh man, moet dit echt? Haha! Mijn kapper kende ons allebei en besloot dat het leuk zou zijn als we op een blind date gingen. We spraken af in café Cheese Cake Factory en waren allebei enorm zenuwachtig. Vooral hij, ik weet nog dat hij de zweetplekken in z’n shirt had staan. Maar het klikte en op de tweede date vertelde hij al dat hij van me hield. Na vijf maanden vroeg hij me ten huwelijk.”

Best snel.
“Ja, joh! Ik scheet in mijn broek! Maar formuleer dat maar even netter. Hij zei dat hij vanaf het moment dat hij me zag, al wist dat ik zijn vrouw zou worden. Dat was bijna te mooi om te geloven. Hij was naar mijn vader gegaan in Puerto Rico om om mijn hand te vragen. Ik woonde op dat moment nog bij mijn moeder en zij vond het net als ik wel wat snel gaan. Maar naast dat ik het nog niet verwacht had, was ik wel heel blij, hield ik van hem en heb ik ja gezegd.”

Je vader in Puerto Rico en je moeder op het vaste land van de VS. Zijn je ouders gescheiden?
“Toen ik 6 jaar oud was, zijn ze uit elkaar gegaan. Mijn vader gebruikte drugs en was een alcoholist. Gedurende mijn kindertijd heb ik nooit wat van hem gehoord.”

Heeft de scheiding jou beïnvloed?
“Als ik terugkijk wel, ja. Ik kende mezelf niet goed en haalde mijn eigenwaarde uit andere mensen. Uit jongens, met name. Ik vond het belangrijk wat ze van mij vonden en had regelmatig scharrels. Ik denk dat als ik een stabiele vader in mijn leven had gehad, dat niet zo was geweest. Eigenlijk vertel ik dit verhaal bijna nooit, maar ik heb het gevoel dat God me de laatste tijd steeds vaker gebruikt om naast muziek ook mijn verhaal te delen. Ik word er alleen wel zenuwachtig van.”

Ben je nu ook zenuwachtig?
“Ja, in het begin van dit gesprek wel. Gek hè?”

Terwijl je eruitziet als een stoere vrouw. Ik denk dat je voor veel jongeren een rolmodel bent.
“Dat realiseer ik me ook en ik denk dat God daarom mijn verhaal wil gebruiken. Het verleden van mijn vader is moeilijk, maar uiteindelijk is hij de eerste in onze familie geweest die Jezus leerde kennen. Nadat hij was afgekickt, ben ik, als tiener, met hem meegegaan naar de kerk. Daar leerde ik Jezus kennen. Op mijn zeventiende gaf ik mijn leven over aan God. Vanaf dat moment heb ik ook een nieuw soort liefde leren kennen en verlangde ik niet meer naar de ‘scharrelliefde’ van de mannen.”

Over Gods liefde zing je ook in je muziek.
“Inderdaad; en die liefde gaat dieper dan het eenvoudig klinkende ‘Jezus houdt van je’, hoe waar dat ook is. Ik ben nog regelmatig onzeker over mezelf en op zoek naar mijn waarde. Dat hoor je ook in de song Who I Am. Maar ik weet dat ik door God geliefd ben en ik op mijn mooist ben als ik Zijn plan voor mijn leven volg. Dat wil ik doorgeven aan jonge mensen: je bent mooi!”

Blanca staat op het BEAM Festival, op 5 november in de Melkweg Amsterdam. Check hier de rest van het programma en regel hier je tickets!

Blanca - Who I Am (Official Audio)

Dit artikel verscheen eerder in BEAM Magazine. Krijg je die niet op de deurmat? Vraag hier een gratis proefexemplaar aan!

TEKST MARTINE VAN DER SPEK

Lees meer

Volg ons