8 juni 2016

Betreft: ‘Vacature volgeling’

Geachte Heer van hemel en aarde, middels deze brief solliciteer ik voor de vacature ‘volgeling’, die ik vond in Matteüs 28:19. Ik denk dat ik heel geschikt ben voor deze functie en licht dat graag even toe.

Om te beginnen ben ik christelijk opgevoed. Alle nodige kinderliedjes ken ik uit mijn hoofd, van Ik ga slapen, ik ben moe tot Hokjes, vakjes. In onze achtertuin stond een kauwgomballenboom. De belangrijkste psalmen zing ik foutloos, zonder te spieken in het psalmboekje. Bovendien kan ik de meeste bijbelverhalen prima navertellen, en weet ik alle bijbelboeken in de juiste volgorde op te dreunen, evenals de zonen van Jakob. Ook voor de tien geboden, de tien plagen van Egypte en het Onze Vader draai ik mijn hand niet om.

Mijn hele jeugd ben ik braaf twee keer per zondag naar de kerk gegaan en tegenwoordig ga ik bijna elke zondag, behalve als het zaterdagavond iets te laat is geworden en mijn bed te lekker ligt. Ik geef weleens geld aan goede doelen en ik probeer aardig te zijn voor iedereen die ik tegenkom. Behalve als ik moe ben … of chagrijnig; of als ik mijn dag niet heb. U ziet, eerlijkheid is ook geen probleem.

Tijdens mijn kindertijd heb ik al geleerd hoe ik met een hengel om moet gaan, wat me goed van pas zal komen bij het vissen van mensen. Op de middelbare school volgde ik Engels, Frans, Duits en Spaans, dus zal het met die tongentaal ook wel vlot lopen. Wonderen doen? Dopen? Demonen uitdrijven? Nooit gedaan, maar gelukkig ben ik heel leergierig!

In de vacaturetekst lees ik dat een goede volgeling herkenbaar is aan zijn of haar onvoorwaardelijke liefde voor anderen (Johannes 13:34). Liefhebben kan ik als de beste, maar ik moet eerlijk toegeven dat dat vooral geldt bij mensen van wie ik over het algemeen wat liefde terug kan verwachten. Mijn man bijvoorbeeld, familie of vrienden. Daarnaast ben ik uitermate moedig, ook niet onbelangrijk voor een volgeling. Ik ben weleens van een berg gesprongen – oké, wel met parachute – en ik schaam me er niet voor om de Bijbel in de trein te lezen … misschien een klein beetje maar.

De overige competenties die goed van pas zouden komen bij de functie, zoals een flink doorzettingsvermogen, groots vertrouwen en een standvastig geloof, zou ik graag nog verder willen ontwikkelen. Tijdens het bidden val ik vaak in slaap. Eerlijk gezegd laat ik een hoop kansen om over het geloof te praten, schieten. Als het om vrienden in nood, zwervers of vluchtelingen gaat, heb ik altijd goede bedoelingen, maar wanneer het erop aankomt, kijk ik soms liever een serie.

Never mind. Dit wordt ’m niet. Bedankt voor uw tijd.


Lief kind,

Bedankt voor je sollicitatie. Je lijkt ons uitermate geschikt voor de functie van volgeling. We nodigen je graag uit voor een gesprek. Dat kan altijd en overal.

Liefs, GodCharlotte van Egmond is redacteur bij BEAM. Deze column verscheen eerder in BEAM Magazine. Krijg je die niet op de mat? Vraag hier gratis en vrijblijvend een proefexemplaar aan!

Lees meer

Volg ons