11 juni 2016

7 vragen aan de Allerleukste Jeugdleider van Nederland!

Tieners uit de hervormde gemeente in Voorthuizen vinden hun jeugdleider Edo ter Haar zo geweldig, dat ze hem nomineerden BEAM Awards. Afgelopen zaterdag werd hij op het podium van de EO-Jongerendag bekroond tot Allerleukste Jeugdleider. “Ik sta perplex. Wat een eer…”

1. Wat maakt tienerwerk zo leuk?
“In mijn gemeente blijf je als jeugdleider vier jaar aan dezelfde groep jongeren verbonden. Van 12 tot 16 jaar zie ik ze niet alleen groeien in geloof, maar ook als mens. In die jaren veranderen veel dingen en dat is niet altijd makkelijk. Soms kunnen ze onzeker zijn. Ik wil ze laten weten dat ze ertoe doen, ook voor de gemeente.”

2. De belangrijkste les van pubers?
“Iedere tienerclubavond leer ik weer bij. Pubers bekijken dingen regelmatig vanuit een ander perspectief dan je als volwassene doet. Of ze stellen vragen waarover je eigenlijk nog nooit hebt nagedacht.”

3. Waarom ben jij de allerleukste jeugdleider?
“Oei, een strikvraag. Ik doe dit werk omdat ik het gaaf vind met tieners om te gaan. Dat helpt. Ook kan ik me goed in hun leefwereld verplaatsen, zodat ik begrijp waarmee ze worstelen. En ik houd natuurlijk van een geintje op z’n tijd. Volgens mij wordt dat gewaardeerd. Dat ze mij genomineerd hebben, zie ik als een blijk van waardering. Maar ik wil graag zeggen dat alle tienerleiders even belangrijk zijn. Ik ben niet de enige.”

4. Hoe was je zelf als puber?
“Een redelijk rustige jongen. Ik was veel bezig met mijn hobby, de luchtmacht. Alles wat met vliegtuigen te maken had, vond ik te gek. Daarnaast was ik vaak te vinden op de boerderij waar ik ben opgegroeid.”

5. Als je de kans had je leeftijd te veranderen, zou je dan jonger of ouder willen zijn?
“Jonger! Ik zou zo weer met de tieners willen meedoen. Dat lijkt me geweldig. Ze zeggen dat je zo oud bent als je je voelt en ik voel me nog niet zo oud als ik ben. Daarom klikt het waarschijnlijk ook zo goed tussen jongeren en mij. Al vond ik school wel een groot nadeel aan die leeftijd…”

6. Wie zou je zelf een award willen geven?
“Mijn vrouw, omdat ze enorm geduldig en begripvol omgaat met het feit dat ik zo veel tijd spendeer aan de tieners.”

7. Wat wens je jouw tieners toe?
“Veel gezondheid en geluk, maar bovenal een leven waarin God veel voor ze betekent. Ik hoop dat ze niet vergeten dat Hij er altijd voor ze is en dat ze Hem ook in te toekomst overal bij betrekken. Ze willen dingen graag zelf oplossen en vergeten daarbij al snel God om hulp te vragen. Daaraan moet ik ze af en toe herinneren.”

OVER EDO
44 jaar // Woont in Voorthuizen // Getrouwd, vader van twee dochters (15 en 12) // Werkt als servicemanager bij een bedrijf dat handelt in codeermachines // Is al twaalf jaar tienerwerker bij de hervormde kerk in Voorthuizen // Won de BEAM Award voor allerleukste jeugdleider.

Bron: Visie
Tekst: Femke Taale
Beeld: McKlin Fotografie

Lees meer

Volg ons