4 mei 2016

Voel jij je weleens eenzaam?

Voel jij je weleens eenzaam? Deze vraag werd mij twee keer op dezelfde dag gesteld. Het gaf me een onaangenaam gevoel. Natuurlijk heb ik me weleens eenzaam gevoeld, maar waarom zou ik dat met iemand delen?

Anna-Alicia was de eerste die me deze vraag stelde. Zij is mede-oprichtster van Our Life Project!, een online platform dat samen met jongeren moeilijke onderwerpen bespreekbaar wil maken. Tijdens deze eerste editie richten zij zich op het thema eenzaamheid. Negen meiden vloggen zes maanden lang over dit thema en werken zich ondertussen uit de naad voor het afsluitende evenement op zaterdag25 juni waarop jongeren elkaar kunnen ontmoeten.

Vicieuze cirkel
Anna-Alicia werd tweede met So You Think You Can Dance, presenteerde bij MTV en haalde de finale van Expeditie Robinson. In die tijd had ze een hoop mensen om haar heen, maar toch voelde ze zich eenzaam. “Je kunt het beschrijven als een verdrietig, somber gevoel. Het is altijd op de achtergrond aanwezig en het blijft de hele dag terugkomen. Het betekende niet dat ik niet meer kon lachen of het tijdelijk van me af kon zetten. Maar totdat ik het met iemand deelde, bleef het gevoel van eenzaamheid terugkomen. Het maakte me futloos en ik had geen zin om dingen te ondernemen. Eigenlijk beland je zo dus in een vicieuze cirkel.”

Postitieve reacties
“Je kunt eenzaam zijn en je eenzaam voelen. Sommige jongeren hebben veel mensen om zich heen maar hebben niet het gevoel dat ze zichzelf kunnen zijn. Het mooie aan dit project is dit dat we zien dat iedereen altijd positief reageert. Als iemand aangeeft zich alleen te voelen vragen hun vrienden direct of ze daar iets aan kunnen doen, of herkennen zichzelf er ook in. Je hoeft je er dus helemaal niet voor te schamen. Mochten er wel vervelende reacties komen, dan zijn die mensen in mijn ogen niet de mensen die je om je heen moet hebben.”

“Wat we tijdens dit project veel tegenkomen zijn jongeren die zich eenzaam voelen door het internet. Iedereen probeert zijn leven zo mooi mogelijk weer te geven op social media. Sommige jongeren zijn daar vatbaar voor en staan er niet bij stil dat het leven echt niet zo perfect is. 500 Facebook vrienden hebben staat niet gelijk aan één vriend die vraagt hoe het gaat en af en toe iets leuks met je doet.”

Het verhaal van Dominique
De tweede die vroeg of ik me weleens eenzaam voelde was Dominique. Zij is een van de negen meiden die deelneemt aan Our Life Project!. “Vanaf mijn zestiende voelde ik me eigenlijk een buitenbeentje. Ik had het gevoel dat ik niets goed kon doen, helemaal in de ogen van mijn moeder. Ze snauwde me af en we kwamen steeds verder van elkaar af te staan. Om onze relatie te redden besloot ik uit huis te gaan. Toen ben ik me eigenlijk echt eenzaam gaan voelen. Ik voelde me in de steek gelaten en miste mijn broer. Ook werden de ruzies met mijn moeder niet minder, sterker nog, we spraken elkaar steeds minder. Uiteindelijk verdween het contact helemaal. Zij zoekt geen contact meer, en ik wil me niet opdringen. Via mijn broer vraagt ze soms hoe het met me gaat.”

“Door de eenzaamheid kreeg ik lichamelijke klachten. Ik ben depressief en door het gepieker heb ik slaapproblemen. Helaas werken de voorgeschreven slaappillen niet. Ik kom regelmatig bij de huisarts en hij denkt dat het beter is als ik naar een psycholoog ga. In het begin vond ik het eng om mijn verhaal tijdens dit project te delen omdat ik niet had verwacht dat iedereen me zo goed zou begrijpen. Maar de andere meiden lieten weten dat ze ervoor me waren en dat ik niet alleen stond, dat heeft me ontzettend geholpen.”

 

5 tips van Anna-Alicia en Dominique die je helpen om te gaan met eenzaamheid:

1. Praat erover! Maak het bespreekbaar. Het eenzame gevoel wordt daardoor echt veel minder.

2. Doe iets wat je leuk vindt. De een vindt het fijn om het van zich af te schrijven, de ander danst het van zich af en weer iemand anders maakt muziek. Zoek iets wat je leuk vindt en stop daar tijd in.

3. Leg een boekje naast je bed waarin je elke ochtend een doel opschrijft die je die dag wil behalen. Doel niet behaald? Niet streng zijn, maar geef jezelf de volgende dag gewoon een nieuwe kans.

4. Blijf niet stil staan bij de negatieve dingen maar focus je juist op alle positieve dingen om je heen. Is het glas halfvol, of halfleeg?

5. Spendeer tijd met mensen waarbij je jezelf kan zijn. Dan zit je automatisch lekkerder in je vel omdat je niet steeds hoeft na te denken hoe je je moet gedragen. Niet denken dat je niet leuk genoeg bent, want dat ben je wel!

Tekst: Esther Bolt
Foto: Anna-Alicia door Daisy von Dutch, Dominique + kader door Jelle Rietveld

 

 

Lees meer

Volg ons