17 mei 2016

Oudste vrouw ter wereld (116) bidt elke dag

Sinds vorige week is Emma Morano, 116 jaar jong, de oudste vrouw ter wereld. Haar mogelijke geheim? Bidden. En verder? Mevrouw Emma Morano leeft zonder man en volgt de laatste jaren een bijzonder dieet. Of het een met het ander te maken heeft? Wij weten het niet. Bijzonder is het wel!

Volgens haar pastoor, Don Guiseppi, heeft de Italiaanse Emma Morano een sterke karakter. “Ze laat zich door niemand iets wijsmaken,” zegt hij in een interview in de Telegraaf. “Ze heeft een eenvoudige manier van geloven, heel solide, gebaseerd op de doden,’ vervolgt hij. Ze bidt tot God, Jezus, Maria en Sint Julius, in dialect. Ze heeft die typische volkswijsheid. Dat heeft bijgedragen tot haar hoge leeftijd. Het lijkt uit de tijd, maar is juist heel belangrijk. Ze laat zich namelijk door niemand leven.”

Alleenstaand
In het interview met de Telegraaf vertellen Emma, haar nichtje Rosi, haar hulp in huis Margarita en pastoor Don over haar leven. Ze heeft geen makkelijk leven gehad: haar man was gewelddadig en na de geboorte van haar kindje –die zeven maanden later overleed- ging ze bij hem weg. Ze hoefde geen nieuwe liefde. ‘Alleen zijn bevalt me prima,’ vertelt ze in de Telegraaf.

Rauw gehakt?
Ander weetje: Het ontbijt van Emma Morano bestaat uit een rauw ei. Daarna drinkt ze melk met daarin gedoopte biscuitjes. Rond elf uur krijgt ze griesmeel met geraspte kaas met on the side een stuk rauw rundergehakt. De rest van de dag neemt ze nog een ongekookt ei, een banaan en als avondeten nog een portie griesmeel met gemalen vlees. Jammie. De reden? Ze heeft geen tanden meer en kauwen kost veel moeite, aldus haar hulp Margarita.

Bron: Telegraaf
Beeld: Flickr / Grigory Kravchenko / bijgesneden tot 960 bij 540.

*De vrouw op de foto is niet de 116-jarige Emma Morano. Er is geen beeld van haar beschikbaar.

Lees meer

Volg ons