24 mei 2016

Larissa (16): 'Ik snap waarom ik jaloers ben'

‘Hij heeft altijd goede cijfers, dat wil ik ook!’ Of: ‘Zij gaat altijd op van die verre vakanties, grrr!’ Ben jij weleens jaloers? En hoe komt dat dan? BEAM stelde, onder andere, deze vragen aan BEAM'er Larissa.

Larissa, wie ben je?
"Ik ben Larissa, 16 jaar en ben op het moment bezig met mijn VMBO-examens. Na mijn examens wil ik graag onderwijsassistente studeren. Vanaf mijn derde wist ik al dat ik juf wil worden. Ik wil straks in het speciaal onderwijs te werken: ik heb twee tantes die gehandicapt zijn en als ik bij hen ben, vind ik het heel leuk om te helpen. Verder vind ik zingen, dansen, koken, met mensen omgaan geweldig om te doen."

Wanneer was de laatste keer dat je jaloers was?
"Hmm. Dat was vorige week, op Opwekking. Mijn familie, nichtje en ik stonden op een camping verderop, terwijl mijn vriendinnen wel op het terrein stonden met hun tentje. Op zo’n moment had ik het wel een beetje: zij konden zo het veld op lopen en wij niet. We moesten eerst een stukje fietsen. Voor je gevoel mis je dan die gezellige sfeer die op de camping hangt. Voor mijn huisstofmijtallergie was het handiger om in de stacaravan van mijn ouders te zitten, maar ik baalde een beetje. Aan de andere kant waren zij jaloers op ons, want ons veld was droog en we hadden een eigen douche."

"Ik ben niet zo heel snel jaloers. Af en toe. Soms, als ik op school ben en andere mensen hele mooie kleren aan hebben, denk ik wel eens: ‘Oh die wil ik ook!’ Of als je ziet dat mensen lekker in de zon zitten op Mallorca, terwijl ik hier in Nederland op een camping sta."

Wat vind je er van als je jaloers bent?
"Vervelend! Ik snap het wel van mijzelf, het is menselijk. Jaloezie was er al in het paradijs: Eva was jaloers op God omdat Hij alle macht had. Daarom at ze de appel. Jaloezie is er altijd al geweest, maar ik vind het wel een lastig onderwerp. Het staat in de Bijbel: jaloers zijn is niet goed. Alleen soms gaat het heel automatisch en schrik ik ervan. Het is belangrijk dat je er niet in doorslaat." 

Als je jaloers voelt, wat doe je dan?
"Ik denk dan aan wat ik wél heb en niet aan wat een ander heeft. Natuurlijk, die mensen in Mallorca zitten op het strand, maar ik ga ook leuke dingen doen! Lekker shoppen met vriendinnen of een weekendje naar Parijs. Dat missen zij dan weer."

Tekst: Janita Kers

Lees meer

Volg ons