4 mei 2016

‘Ik denk niet dat ik in God kan geloven’

Marijke (25) is ongelovig. Haar oma haalt daarentegen een hele hoop steun uit haar geloof en de kerk. Het intrigeerde Marijke. Reden genoeg om haar afstudeerproject te wijden aan de zoektocht naar het geloof. “Ik was nieuwsgierig naar wat het geloof met mij zou doen.”

Kun je kort uitleggen wat je voor je project allemaal gaat doen?
“Ik bezoek voor mijn project de nieuwe vormen van geloven. Denk hierbij aan preken op YouTube of Bijbellezen in de kroeg. Door de ontkerkelijking in Nederland zijn kerken steeds meer zoekende naar nieuwe manieren om het geloof te verkondigen. Daar ben ik benieuwd naar. Oudere vormen van diensten vind ik bijvoorbeeld saai en ouderwets maar dit is een vooroordeel gevormd door de meningen van mensen om me heen, in het ontdekken van nieuwe vormen sta ik nog helemaal blanco.”

Voor dit project was je nog nooit bij een kerkdienst geweest, hoe was jouw eerste kerkbezoek?
“De eerste keer dat ik de kerk inliep was nogal ongemakkelijk! Iedereen kende de liedjes en stond uitbundig mee te zingen terwijl ik geen idee had wat ik nou precies moest doen. Die eerste keer was wat mij betreft wel een beetje too much. Het is niet zo dat ik het gek vind dat die mensen zo doen, in tegendeel. Ik vind het mooi om te zien hoe mensen erin op kunnen gaan en dat ze wat uit de diensten kunnen halen, dat is het belangrijkste. Ik ben geïnteresseerd wat het geloof voor hun betekent en wat ze er dan precies uithalen. Ik vind dat je mensen in hun waarde moet laten, wat dan ook andersom geldt als ik zeg dat ik niet in God geloof.”

Wat vind je in het algemeen van een kerkdienst?
“In Zwolle heb ik tijdens Pasen een dienst bijgewoond. Ze speelden moderne muziek, een beetje popachtig zelfs. Dat maakte de drempel voor mij wel lager. De voorganger deed het leuk en er werd veelvuldig gebruik gemaakt van filmpjes. Wat me opviel was dat alleen het paasverhaal werd verteld, terwijl er net aanslagen in Brussel waren geweest. Als je christelijk bent dan moet je Pasen zeker wel vieren, maar het paasverhaal heb je dan waarschijnlijk al meer dan 20 keer gehoord. Dan begrijp ik niet waarom er toen niets over Brussel werd gezegd terwijl die gebeurtenis op dat moment veel meer impact heeft op de samenleving.”

Denk je dat je tot geloof kan komen?
“Ik heb mezelf al meerdere keren gevraagd of ik een persoon ben om te geloven. Ik weet niet of ik echt kan geloven in God. Wel vind ik de Bijbelverhalen mooi en zit er elke keer weer een boodschap in waar je iets van kunt leren. Ondanks dat het oude verhalen zijn, staat er zeker iets zinnigs in, daar ben ik tijdens mijn project wel achtergekomen. Ik denk niet dat ik in God kan geloven maar ik denk dus wel dat ik veel kan leren. Tijdens het Bijbellezen in de kroeg hadden we het bijvoorbeeld over vergeven. In de auto naar huis bleef ik daar toch over nadenken. Ik koppelde het aan mijn eigen leven en ik kwam erachter dat je soms mensen moet vergeven, ook al hebben ze niet om vergeving gevraagd. Dit zijn wel dingen die ook na dit project nog bij me zal dragen.”

Wat verwacht je van de conclusie van het project?
“Ik denk dat mijn conclusie zal zijn dat kerken tegenwoordig echt veel minder ouderwets zijn dan iedereen denkt. Voor mij persoonlijk denk ik dat ik meer aan het geloof kan hebben dan dat ik voor dit project dacht..”

Wil je Marijke in haar zoektocht volgen? Klik hier .

Lees meer

Volg ons