27 mei 2016

''Ik ben geen Nederlander en geen Arabier''

Geboren in Jordanië, opgegroeid in Jemen en viertalig opgevoed vanwege het zendingswerk van zijn ouders. Logisch dat Martin Sterk (18) niet weet welke nationaliteit hem nou het beste past. Deze week rondde hij de havo af, gewoon in Nederland, 'maar mijn thuis is in het Midden-Oosten’.

‘’Ik ben geboren in de hoofdstad van Jordanië, maar heb verder niet zoveel met dat land. Na twee maanden vertrokken we al naar Jemen. Ik kreeg een Zwitsers paspoort, omdat mijn moeder uit Zwitserland komt. Zij praatte vaak Zwitsers-Duits tegen mij, ik praatte in het Nederlands terug. Zo is het altijd gegaan. Mijn vader is gewoon Nederlands. Maar in Jemen praatte ik ook veel Engels. Omdat we op school ook al Engels praatten, was het makkelijker om dat thuis ook te doen met mijn broertjes.’’

‘’Ik kon goed Arabisch, ik was heel vloeiend, maar inmiddels ben ik het verleerd. Vroeger konden mensen zelfs aan mijn dialect horen waar in Jemen ik woonde. Ik had veel Arabische vrienden, mijn beste vriend was Jemeniet. Zo leerde ik ook Arabisch. Ik ging pas later naar een internationale school, toen er meer zendingswerkers en dokters kwamen. Iedereen die ik kende was christen, alle buitenlanders dan.’’

‘’Veel mensen vragen of het niet gevaarlijk was, of ik niet bang was. Maar dat was helemaal niet het geval. Ik heb heel weinig meegekregen van het zendingswerk dat mijn ouders deden. Mijn ouders hebben daar nooit over verteld, vanwege onze veiligheid. Ik wist nauwelijks wat Operatie Mobilisatie was, joh. Ik vind het wel gaaf dat mijn ouders drie jongetjes in Jemen hebben opgevoed. Ik had geen betere kindertijd kunnen hebben.’’

Thuis
‘’Toen we na tien jaar in Jemen gewoond te hebben naar Nederland verhuisden, was dat best een cultuurshock. In het begin was het niet makkelijk om nieuwe vrienden te maken. Ik sprak slecht Nederlands. Ik kon het nauwelijks schrijven en praatte met een accent. Gelukkig ben ik talig, binnen een jaar had ik het opgepikt.‘’

Als ik vraag of hij zich Nederlander of Arabier voelt, blijft het even stil. ‘‘Ik heb geen idee. Ik weet het nog steeds niet. Ik had nooit iets met Nederland, maar ik was ook geen Jemeniet. Ik denk dat mijn thuis altijd in het Midden-Oosten zal zijn. Maar of ik terug wil of niet, maakt niet uit. Het kan niet meer. Jemen is gevaarlijk geworden, je kan echt niet meer terug. Ik weet niet eens of ons huis er nog staat. We woonden in een buurt waar veel is gevochten en gebombardeerd. Toch, als het ooit veiliger wordt, zou ik weleens terug willen.’’

Martin heeft deze week zijn laatste havo-examen gehad. ‘’Ik wil hierna denk ik VWO doen. Ik weet nog niet precies wat ik wil studeren, maar ik wil graag iets doen om de situatie te verbeteren in landen als Jemen. Ik vraag me af of dat überhaupt mogelijk is, maar het lijkt me mooi om daaraan mee te werken. Ik vind de landen rond de Perzische Golf interessant. Ik zou er wel heen willen op een dag, we zien wel wat Gods plan is.’’

Tekst: Lola Brouwer

Lees meer

Volg ons