26 mei 2016

Hoe ga je voorbereid op kamers? 9 tips!

Dilemma, dilemma: wél of niet op kamers? Op kamers ben je vrij om te gaan waar je wil, leer je een beetje zelfstandigheid en kun je zelf kiezen wat je gaat eten. Aan de andere kant.. Je bankrekening groeit er niet van en het is best fijn als mams je af en toe een handje helpt.

Op kamers gaan is hartstikke leuk, maar waar moet je allemaal aan denken? 

Het kasboek

Niemand heeft het graag over geld, maar voordat je op kamers gaat is het misschien goed om er even over na te denken… Ja, echt.

Studiefinanciering
*Studielening. Het is natuurlijk geen studiebeurs meer, maar een studievoorschot. Lenen kan, het hoeft niet. Vraag is: heb je het nodig en wil je het graag? Je mag het binnen 35 jaar terugbetalen. De aanvullende beurs is wel blijven bestaan, dat hangt vast aan het inkomen van je ouders. Ligt die onder de norm, kun je die nog steeds aanvragen.

Wat komt er binnen?
Krijg je nog een ‘basisbeurs’ van je pa en ma? Heb je een bijbaantje of wil je die graag? Kortom: wat komt er maandelijks binnen? Zet het allemaal eens op een rijtje en kijk wat je inkomsten zijn.

En wat gaat er uit?
Wat ben je nu allemaal kwijt per maand? Moet je zelf je collegegeld betalen? De boodschappen, hoeveel verwacht je uit te geven? Welke abonnementen heb je? Doe je vaak leuke dingen? Je zorgverzekering, heb je je zorgtoeslag al aangevraagd? Vragen, vragen, vragen, die antwoord geven op de vraag: wat geef je gemiddeld uit per maand?  

Hoe vind ik een kamer?

Familie en vrienden
Check je omgeving. Heeft je nicht verkering met een jongen die ook in jouw studentenstad woont? Of de kapper van je oom die daar vroeger gewoond heeft? Misschien kennen zij wel iemand die toevallig nét een kamer over heeft!

Netwerken
Zit je de eerste weken nog te pendelen tussen huis en school? Wie weet kan iemand die je kent via de sport,- studie- of studentenvereniging je helpen. Altijd weer die connecties hè. 

Social media
Social media, je kent ze vast wel. Je kunt zelf een oproepje doen of reageren op kamers op een oproepje. Er zijn zo veel verschillende Facebook-groepen! Zoek op kamer en de stad van jouw keuze, kies een kamer en stuur een berichtje. Remember, je hebt wel een beetje geluk nodig dat ze jouw reactie eruit halen.

Internet

Wat kun je niet op internet vinden? Google op kamer + plaats en de kamers rollen jouw kant op. Simpel. Ja, simpel.

Gevonden! En dan?

Nieuwe meubels #dtv
Een kamer zonder meubels en een bed… is een lege kamer. Voordat je de Blokker leeg koopt of de Wehkampcatalogus bestelt, kun je vrienden, familie of kennissen vragen. Hebben zij toevallig nog iets leuks staan wat ze weg willen doen? Je portemonnee is je dankbaar.

Vrije tijd
Sportief type? Op de meeste campussen kun sporten tegen studententarief. Ben je al moe als je een trap ziet? Misschien is dat sporten tegen die prijs wel een nieuwe vorm van studieontwijkend gedrag.

En nog één voordeel, volgens de studenten: Je moeder doet de was niet meer
Nooit meer roze sokken door die rode sok in de witte was. Nooit meer een extra strakke broek door een extra hete wasbeurt. Nooit meer wachten op je lievelingsshirtje. Het kan, als je zelf de was doet. Kleine voorwaarde: je moet wel weten hoe de was moet. 

Bron: Studenten van Ad Tempus Vitae

Lees meer

Volg ons