18 mei 2016

“Hij stond te flirten met mijn vriendin”

Ben jij weleens jaloers en hoe komt dat dan? BEAM stelde, onder andere, deze vragen aan BEAMer Christiaan:

Wie ben je?
“Ik ben Christiaan en ik ben 20 jaar. Inmiddels ben ik afgestudeerd als piloot. Ik speel graag gitaar of op de piano. Ik ga naar de Vergaderingen van geloven. Toen ik klein was ging ik altijd met mijn ouders mee. Tijdens een jeugdkamp heb ik op mijn negende tegen de leiding gezegd dat ik voor God wilde gaan. Op 29 september 2006 heb ik mij laten dopen.”

Denk je zelf veel na over het onderwerp jaloezie?
“Eigenlijk bijna nooit. Ik heb er eigenlijk nog nooit zo bij stil gestaan. In de kerk besteden we er ook weinig aandacht aan. Ik ben zelf weleens jaloers op verschillende kleine dingen. Ik wil niet zeggen dat jaloers zijn ‘normaal’ is, maar ik denk wel dat het een soort gewoonte is. Door de zondeval zit het in de mens om af en toe jaloers te zijn. Het is niet goed, maar het zit er wel in.”

Wanneer ben je zelf weleens jaloers?
“Afgelopen weekend op Opwekking nog. Ik was even met mijn vriendin bij de tienertent en daar stond een gozer. Mijn vriendin en haar vriendinnen stonden daar meerdere keren bij en ik merkte dat hij met mijn vriendin stond te flirten. Dat vond ik niet zo leuk. Niet alleen omdat ze mijn vriendin is, maar ook omdat ik het strontvervelend vond wat die jongen deed. Ik heb het toen maar laten gaan en heb het er later nog met mijn vriendin over gehad. Zij zei dat jongens zulke dingen misschien eerder zien. Het was haar namelijk niet opgevallen. Misschien viel het mij in het bijzonder ook wel op omdat ze mijn vriendin is.”

Wat zegt de Bijbel over jaloezie?
“Als je kijkt naar de tien geboden in Exodus 20:17, dan staat er: ‘Gij zult niet begeren uws naasten huis; gij zult niet begeren uws naasten vrouw, noch dienstknecht, noch dienstmaagd, noch zijn ezel, noch iets, dat uws naasten is’. In Galaten 5 gaat het over de werken van het vlees. Als je jaloers bent en je laat je vullen door de Heilige Geest, dan hoef je zelf niets te doen en gaat het jaloerse gevoel vanzelf weg. Maar daar heb ik zelf nog weleens moeite mee. Soms word je onbewust jaloers om iets.”

Wat doe je zelf om minder jaloers te zijn?
“Praten met God. Bij ons op de opleiding waren en bijvoorbeeld veel mensen met een hoge studieschuld. Maar er zaten ook mensen tussen die alles zelf konden betalen. Dat denk je toch ‘kon ik dat ook maar’. Later bedenk ik me dan dat dat nergens op slaat. Ik ben ontzettend gezegend met alle dingen die ik wel heb en kan. Daarom ga ik praten met God, en dan bedank ik hem voor het feit dat ik in ieder geval al de mogelijkheid hem om een lening te nemen en dat het goed met me gaat en gezegend ben. Dan wordt het jaloerse gevoel al een stuk minder.”

Wil je meer lezen over jaloezie en ons onderzoek? Lees het in ons nieuwste magazine dat morgenochtend op de deurmat valt. Of bestel hier een proefexemplaar!

Tekst: Esther Bolt

Lees meer

Volg ons