10 mei 2016

GASTCOLUMN: Wees geen hemelstaarder

Tja, hemelvaart. Wat moet je daar nou mee? Fijn natuurlijk zo’n vrije dag en extra lang weekend. Maar hemelvaart is natuurlijk meer dan dat. Wat valt er te vieren aan de dag dat Jezus deze aarde verliet? Of volgens sommigen de aarde aan zijn lot heeft overgelaten. Het duurde een tijdje voordat ik daar een antwoord op vonden. Gelukkig is het mij een klein beetje gelukt.

In Jezus’ allereerste publieke optreden legt hij meteen zijn kaarten op tafel. ‘De Geest van de Heer rust op mij, want hij heeft mij gezalfd. Om aan armen het goede nieuws te brengen heeft hij mij gezonden, om aan gevangen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden het herstel van hun zicht, om onderdrukten hun vrijheid te geven.’ Wie Jezus volgt, kan niet anders dan zich bij deze missie aansluiten.

Met dit uitgangspunt komen veel vragen die wij aan God stellen (in)direct bij ons terug. Kijk eens naar deze fantastiche vraag: ‘Waarom doet God niets aan de honger in de wereld?’ Ik hoor sinds kort Jezus’ woorden tijdens hemelvaart als een echo klinken. ‘Wat staan jullie naar de hemel te kijken?’ Jezus heeft de wereld helemaal niet aan zijn lot overgelaten. Wij, volgelingen van Jezus, zijn de aangewezen instrumenten om Gods wil op aarde uit te voeren. Maar al tegemakkelijk verwachten we dat God iets voor ons doet, terwijl God dat juist door ons wil doen.

Geloven is als whiskey
We zijn als gelovigen niet als reizigers onderweg naar een of ander hiernamaals. We hoeven hier op aarde niet uit onze neus te peuteren totdat Jezus terugkomt. We zijn geen hemelstaarders. We mogen pioniers van Gods Koninkrijk zijn in ontwikkeling, een teken van wat komt. Door in een kapotte wereld een leven vol genade te leiden, vol goede daden, wijzen wij naar een tijd van herstel.

Het is als tijdens een whiskey proeverij: door goed te doen aan een ander geven we de wereld een voorproefje van wat er in het verschiet ligt. Zo mogen we in een wereld die de weg kwijt is, Gods wil voor deze wereld uitleven. Maar eerst gaat Jezus weg om op aarde ruimte te maken voor de Heilige Geest. Die helpt ons om in het hier en nu en in verbinding met God het verhaal van Jezus uit te leven en bekend te maken.

Op aarde, zoals in de hemel.

‘Wat staan jullie nou naar de hemel te kijken?’, is de vraag van de engelen aan Jezus verbijsterde vrienden. Wat een ontnuchterende vraag. Alsof hij wil zeggen, hé, wees geen hemelstaarder. Wat doen jullie hier nog? Ga eens aan de slag! ‘Want Jezus komt op dezelfde manier terug als Hij gegaan is.’

De vraag is al 2000 jaar oud: wat doe jij als volger van Jezus in deze tussentijd? 

Leenard Kanselaar is jongerenwerker. Hij blogt op LeenardKanselaar.nl en IkZoekGod.nl en is betrokken bij evangelisatieproject Dabar. 

Lees meer

Volg ons