30 mei 2016

‘Een nieuwe generatie vol liefde’

In Libanon wonen vier miljoen mensen, waar afgelopen jaar nog bijna twee miljoen Syrische vluchtelingen bij zijn gekomen. Geen probleem denk je misschien, maar wat als deze twee volken een gigantische hekel aan elkaar hebben? Youth For Christ wil daar verandering in brengen en wij kunnen ze bij de EO-Jongerendag een handje helpen. Joram Kaat vloog naar Libanon om te kijken wat er gaat gebeuren met het geld dat ingezameld gaat worden aankomende zaterdag (vorig jaar was dit €49847,81!).

Kun je uitleggen waarom Libanezen en Syriers een hekel aan elkaar hebben?
“In de jaren 80’ vochten ze tegen elkaar in de Libanese Burgeroorlog. Het zou hetzelfde zijn als als er na de Tweede Wereldoorlog acht miljoen Duitsers in Nederland zouden komen wonen, of nu acht miljoen Syrische vluchtelingen. In Libanon zit nu de hoogste vluchtelingenintensiteit ter wereld. Het is een complexe situatie. Tijdens mijn bezoek zag ik Syrische vrouwen die op straat werden uitgejoeld. Door de enorme toestroom van vluchtelingen zijn daarnaast de prijzen gestegen. Waar een pak melk voorheen nog een euro was, kost hetzelfde pak nu vier euro. Syriërs nemen banen in en betrekken woningen. Je begrijpt dat er een gespannen sfeer heerst.”

Wat wil Youth For Christ precies doen?
“Het doel is om jongeren uit beide landen samen te laten leven. Samen naar school, rondhangen en naar de kerk gaan. Zo ontstaat er uiteindelijk een generatie vol liefde, in plaats van haat. Ik sprak in Libanon met Rim en Rawan, twee meisjes uit Syrië en Libanon. Ze zijn nu beste vriendinnen en komen ook bij elkaar thuis. Hierdoor beïnvloedt hun vriendschap de ouders ook. Het project is nu nog kleinschalig, maar Youth For Christ wil beginnen met vaste plekken in de hoofdstad Beiroet. Je zou het een soort soos kunnen noemen. Er komen klaslokalen, een zaal voor kerkdiensten, een bar en een pingpongtafel. De jongeren kunnen echt aan de slag en een vak leren. Maar als dit gerealiseerd moet worden, is er wel geld nodig. Daar kunnen wij bij helpen.”

Wat vind je zelf van het project?
“Persoonlijk vind ik het een supervette actie (en niet omdat ik dit van mijn baas moet zeggen)! Er zijn mensen in Nederland die al zeuren als er duizend vluchtelingen komen. Moet je nagaan dat Libanon ook nog eens oorlog tegen Syrië heeft gevoerd… Ik kan me die spanning heel erg goed voorstellen. Op straat in Beiroet hoorde ik een meisje zeggen: “God zegt dat we elkaar lief moeten hebben”. Dan denk ik wel: ‘Dit is een heel ander level van liefde dan wij gewend zijn’. Ik heb gezien wat voor invloed het project nu al heeft, ik zie dat het werkt, en dat is heel erg tof.”

Lees hier meer over dit project, benieuwd waar het geld vorig jaar naartoe ging? Klik hier.

Tekst: Esther Bolt

Lees meer

Volg ons