27 mei 2016

COLUMN: Spaanse nasi en een dronken vader

“Welkom, welkom. Kan ik uw jas aanpakken? De tafel in de hoek is vlij,” zegt mevrouw Hu tegen mij en mijn twee Spaanse restaurantbazen. Eten na werktijd bij het Aziatisch restaurant om de hoek, is ieder jaar vaste prik na de Marathon van Leiden. Deze avond eten we geen Spaanse nasi, - zoals mevrouw Hu onze paella noemt, maar een echte rijsttafel met veel groente. Haar twee zonen, beiden in de twintig, groeten ons beleefd met een knikje. “Goedenavond.”

De twee stralen discipline uit. Keurig opgevoed, welgemanierd, hard werken en sparen is belangrijk. De glimmende zwarte Audi’s waar ze in rondrijden, liegen er niet om. ”Onder discipline verstaat men gedrag dat gericht is op orde,” – nou, deze twee jongens zijn de geordendheid zelf. Gedrild tot op het bot. Die discipline is diezelfde avond ver te zoeken in mijn eigen restaurant aan tafel vier. Vader, moeder en omalief zijn zwaar aangeschoten, al niet dronken. De twee kinderen van vijf en zeven jaar laten ze aan hun lot over. Ik vreet me op en op een gegeven moment zeg ik zelfs tegen de ouders: “Ik denk dat u nu wel genoeg wijn heeft gehad.”

De invloed van ouders op het gedrag van kinderen is groot. Gedrag is grotendeels erfelijk, maar wordt ook door de omgeving bepaald en gestuurd. In welke omgeving laat ik mij opvoeden door Vader God? Gehoorzaam ik Hem, als hij mij ergens op wijst, corrigeert, of ben ik stronteigenwijs? 

Soms haalt Hij bewust iemand ergens vandaan, zoals bij Abraham. Andere momenten laat hij Mozes in de woestijn of Jozef in de gevangenis, wachten. Juist daar leren zij vertrouwen.
Maar daarna! Daarna kregen Mozes en Jozef, een ware leiderstaak.

Hoe reageer ik als in een omgeving van pure discipline ben of juist in een omgeving waar er niet goed voor mij word gezorgd zoals als het zevenjarig meisje met de dronken vader.
Opvoeding en karaktervorming gaan hand in hand met gehoorzaamheid. Au!
De zonen van mevrouw Hu worden klaargestoomd voor de overname van het restaurant. Een restaurant waar Prins Bernard ooit dineerde. Het vergeelde krantenknipsel hangt naast de ingang. Tot die overname moeten ze gehoorzamen aan hun ouders. Dat lijkt me niet altijd gemakkelijk.

Ik kan de hemelse nasi pas eten, als ik die gehoorzaamheid heb geleerd, wat de omstandigheden ook zijn.

Beetje sambal bij?

Arachne Molema is senior crossmediaal redacteur bij BEAM en werkt ondanks die volle werkweek nog een keer per week in een Spaans restaurant in Leiden, waar ze, zoals ze zegt, keihard mag werken met enorm veel plezier. 

Lees meer

Volg ons