6 mei 2016

COLUMN: De ware date heet geen date

Beter luis je me erin. Neem je me mee met een goede smoes en denk ik achteraf: VERREK! Benoem het woord niet. Dan schrik je me af, ren ik weg, en krijg je me nooit meer te pakken. (en hardlopen kan ik;))

Een tijdje terug was er iemand – ik bombardeer hem tot de LinkedIn-man, die precies het tegenovergestelde deed. Na een heleboel heen-en-weer berichtjes via LinkedIn was hij het converseren via het beeldscherm beu. “Hoe leuk ik deze berichtjes ook vind, het lijkt mij ook leuk om eens face to face conversatie te hebben.”

Eenmaal afgesproken, was ik – niet fashionable, eerder dan hij. Ik had mijn nieuwe jumpsuit aan en mijn haren zaten goed in de krul. Maar al bij de openingszin spatte mijn verwachting uiteen. Zijn zin luidde: “Zo, dit is dan onze eerste date …“ De chemie was omver gestoten als een goed glas wijn over een wit tafelkleed.

De ware date heet geen date.

Soms denk ik dat God zo ook maar het beste met mij te werk kan gaan. Als ik van tevoren zou weten dat er donkere dalen of hele avontuurlijke bergweggetjes met steile ravijnen aan zouden komen, dan zou ik hard wegrennen.

Hij laat me rusten in groene weiden en leidt me naar dat vredige water. Daar pak ik zijn hand en zonder dat ik het dan door heb – loop ik richting een steil ravijn. Langs die bergpas leer ik vertrouwen op hem. Met die afgrond naast mij, peins ik er niet over om hem los te laten. God brengt je af en toe in situaties waarvan je denkt: goed dat ik dit niet van tevoren wist. Als je er eenmaal midden in zit, moet je wel door. Er dwars doorheen. Ik zal niet zeggen dat God met smoezen werkt. Daarvoor is hij veel te eerlijk. Wel denk ik dat het vaak maar goed dat we nog niet altijd weten wat onze volgende stap met hem is.

Gelukkig zegt God niet tegen me: “Zo Arachne, ik ga jou nu eens een lesje leren in geduld, of een lesje in vertrouwen.” Dat leert hij me al gaande weg met vallen, opstaan, soms een sprintje. Zo is de liefde, zo is God. Hij dwingt het niet af, maar geeft de tijd.  

Een date is vluchtig en beperkt in tijd. God heeft de tijd gemaakt. Hij is niet beperkt door tijd en ruimte. Een een date met hem is een eeuwige date.

Arachne Molema is senior crossmediaal redacteur bij BEAM.  

Lees meer

Volg ons