15 april 2016

‘Winter? Geen flauw idee wat dat is’

De eerste zes maanden van haar leven woonde Marijne (14) in Nederland. Daarna vertrokken haar ouders voor hun zendingswerk eerst naar Amerika en later naar Indonesië. Over een paar jaar komt Marijne terug naar Nederland. Alleen.

Ze heeft hetzelfde bordeauxrode paspoort als jij en ik, maar toch is ze nog nooit een heel jaar in Nederland geweest. “Het klinkt misschien gek, maar ik heb nog nooit alle Nederlandse seizoenen meegemaakt. Ik heb geen idee wat het betekent als het vriest, wij stoken hier de open haard al als het vijftien graden is. Dat het weer steeds verandert, lijkt me best apart. Hier in Indonesië is het in de winter hooguit een paar graden kouder dan normaal en regent het iets meer. Als we op verlof zijn, voelt het de eerste maand altijd zo fout om naar bed te gaan terwijl het nog licht is, bij ons is het na zevenen pikkedonker. 

Klasgenoten
Op de basis waar Marijne met haar ouders en broertjes en zusjes wonen, is het een mengelmoes van culturen: Surinamers, Amerikanen, Singaporezen, Filipino’s. Haar vader vliegt voor Mission Aviation Fellowship (MAF) en ondersteunt op die manier het werk van zendelingen in de binnenlanden van Indonesië. “Toen ik een half jaar oud was, vertrokken mijn ouders naar Amerika voor de vliegopleiding van mijn vader. Na vier jaar verhuisden we naar Indonesië en woonden daar op verschillende plekken. Nu wonen we in een stad in het midden van het eiland Papoea.”

Marijne spreekt vloeiend Nederlands en dat is niet zo gek. Thuis praten ze altijd Nederlands en elke twee jaar is het gezin een paar maanden op verlof in Nederland. In die periode draait Marijne mee op een christelijke middelbare school in Gouda waarvan ze het lespakket thuis in Indonesië in haar eentje volgt. Ze vertelt: “Ik vind het super leuk dat ik dan ineens klasgenoten heb. Tijdens ons laatste verlof zat ik bij een paar mensen in de klas bij wie ik op de basisschool tijdens ons verlof ook in de klas zat. Met hen heb ik nu nog steeds contact.”

Derde generatie
Naast haar broertjes en zusjes is Marijne niet het enige zendingskind van hun gezin. Ook haar vader is kind van zendelingen. “Hij groeide op in de binnenlanden van hetzelfde eiland als waar wij nu wonen. Toch was het voor hem heel anders om zendelingenkind te zijn. Ik heb met Facebook, WhatsApp en e-mail genoeg mogelijkheden om contact te hebben met familie en vrienden in Nederland. Toen hij tiener was, ging de communicatie via cassettebandjes die maanden onderweg waren.”

“Een leven dicht bij God is voor elke zendeling een must,” vertelt Marijne.“God is mijn Schepper, Iemand die mijn leven leidt en die mijn ouders hier bracht, Hij heeft een plan voor mij. Ik ben er nog niet achter wat dat plan precies is. Daarom lees ik veel in de Bijbel en vraag ik om Gods leiding. Maar daarbij hoef je niet op een stoel te blijven zitten hoor, soms moet je gewoon iets doen. Als het dan niet Gods plan is, laat Hij dat wel weten.

Wie weet wordt Marijne de derde generatie zendeling in de familie: “Het trekt mij best wel. Afgelopen verlof moest ik mijn profiel kiezen. Omdat piloot of monteur mij wel wat lijkt, heb ik voor Natuur en Techniek gekozen, met biologie, Frans, Duits en muziek als keuzevakken. Stel dat ik toch iets anders wil, kan ik nog alle kanten op.

Emigreren
“Over drie jaar kom ik terug naar Nederland om mijn vwo af te maken. Eigenlijk wil ik hier niet weg, want dit is mijn thuis. Aan de andere kant vind ik het ook wel leuk, want dan zit ik dichter bij de rest van mijn familie. 

Tekst: Jacqueline Mulckhuijse

In de rubriek 'home is everywhere, home is nowhere' interviewen we kinderen van zendelingen. Eerder interviewden we Timo (19) uit Oostenrijk.  

Lees meer

Volg ons